Valinnanvapaus ja jäsen

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Valinnanvapaus ja miten se toteutetaan, on merkittävää kansalaisten kannalta. Sillä on myös merkitystä julkisten palveluiden tulevaisuuden kannalta erityisesti sosiaalihuollon ja sosiaalipalveluiden näkökulmasta.

Olipa sote-uudistus millainen tahansa, on sillä laajoja vaikutuksia Talentian jäseniin ja Talentian edunvalvontaan.

Talentia on ajanut hallituksen alkuperäistä suunnitelmaa, että ensin siirryttäisiin maakuntiin ja vasta sitten vaiheittain kokeilujen ja tutkitun tiedon pohjalta valinnanvapauden laajentamiseen. Nopea valinnanvapauteen ja yhtiöittämiseen siirtyminen sisältää henkilöstön asemaan liittyviä riskejä.

Jäsenten edunvalvontakysymyksiä on agendalla useita tulevan maakunta- ja sote-uudistuksen takia. Kunta-alan pääsopijajärjestö Juko, jonka jäsen Talentia on, valmistautuu neuvottelemaan siitä, millaisia työ- ja virkaehtosopimuksia tuleviin maakuntiin saadaan.

Toinen keskeinen asia on se, ketkä istuvat ”neuvottelupöydässä”. Talentian sopimustoimikunta käsitteli ennen pääsiäistä näihin neuvotteluihin liittyvät tavoitteet. Neuvottelut käydään lokakuun 2017 loppuun mennessä.

Lisäksi julkisen sektorin työntekijöiden eläkkeiden tason ja rahoituksen turvaaminen tulevat olemaan merkittäviä edunvalvontakysymyksiä. Tulevissa liikkeen- luovutuksissa jäsenille ei saa tulla eläke-etujen menetyksiä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristön muuttuessa tulee aivan varmasti lisää paineita palvelusuhteen ehtojen heikentämiseen. Talentian näkökulmasta meidän on puolustettava niin kuntiin jäävien kuin maakuntiin ja yrityksiin siirtyvien jäsenten etuja.

Puolustamisen lisäksi meidän on etsittävä myös uusia ratkaisuja palkkahinnoittelun kehittämiseksi vastaamaan uutta ammattihenkilölakia ja uudistuvia tehtäväjakoja. Talentian sopimus- ja työelämätoimikunta tulevat yhdessä laatimaan vuoden loppuun mennessä tehtäväjako- ja palkkaohjelman.

Talentia on satsannut aluetoiminnan kehittämiseen ja jatkaa tätä työtä kohti maakuntauudistusta. Talentiassa tarvitaan alueasiamiesten, luottamusmiesten sekä työsuojeluvaltuutettujen ja alueyhdistysten yhteistyötä. Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen rekrytointi, koulutus ja tuki luovat pohjan alueelliselle edunvalvonnalle.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *