Työmarkkinakierros tiivistyy

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Työmarkkinakierroksenpäänavaus saatiin, kun Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto solmivat työehtosopimuksen, jonka kesto on 25 kk. Palkankorotusten taso on 3,3 % kahden vuoden aikana ja kuuluisat kiky-tunnit poistuivat.

Julkisen sektorin ja yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut alkoivat tammikuun puolessa välissä ja neuvottelutahti tiivistyy helmi- ja maaliskuussa.

Julkisen sektorin työnantajapuolelta on kuultu, että kiky-tunnit ovat tulleet jäädäkseen. Muistin virkistämiseksi on hyvä todeta, että koko kiky tarkoitettiin väliaikaiseksi vientiteollisuuden kustannuskilpailukyvyn boostaukseksi.

Julkisen sektorin työnantajien on hyvä oivaltaa kaksi tosiseikkaa. Ensinnäkin julkisen sektorin naisvaltaiset alat ovat kikynsä maksaneet täysimääräisesti. Kiky-tunnit jatkoivat työaikaa. Kun kiky poistui teknologiateollisuudesta, poistuu se julkiseltakin sektorilta. Kikyä aikanaan Akavan neuvottelijana neuvotellut Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren totesi twiitissään: ”Sopimustekniikasta viis. Ei kukaan sopinut pysyvästä talkootyöstä.”

Toinen tosiseikka on se, että julkisen sektorin naisvaltaiset alat maksoivat kikyn korkojen kera määräaikaisilla lomarahaleikkauksilla. Lomarahat on maksettava täysimääräisinä ensi kesänä.

Edellä kerrottujen epäoikeudenmukaisuuksien poistaminen ei riitä julkisen sektorin työntekijöille eivätkä ne ole palkankorotuksia, jotka lasketaan korotusvaraan. Toiseksi palkankorotuksiin ei riitä vain se, että saadaan samat nimelliskorotukset kuin teollisuudessa.

Talentian tavoitteissa onkin saada yleisen linjan nimelliskorotusten lisäksi yli sopimuskausien ulottuva palkkaohjelma, jolla korjataan sosiaalialan laillistettujen ammattihenkilöiden palkkoja.

Talentian jäsenten palkkaohjelmaa voidaan toteuttaa uudistamalla KVTES:n palkkahinnoitteluliitteen 4 rakenne ja kehittää liitteen 5 tekstejä. Nämä neuvottelut ovat olleet käynnissä syksystä alkaen. Nyt on tärkeää saada ensin selkeytettyä Talentian jäsenten palkkahinnoittelu ja parantaa palkkausta keskitetysti sovittavalla palkkaohjelmalla tai järjestelyvaraerillä.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *