Tunne itsesi ja tykkää muista

Kuva: Veikko Somerpuro

Työelämässä ja toki muutenkin elämässä on tultava toimeen muiden kanssa eikä se aina ole helppoa.

Varsinkin näin korona-aikana, kun elämä on rajoitettua ja osalla varsin etäkokouspainotteista, yhteentörmäyksiä voi tulla. Maailma voidaan nähdä niin eri tavoin.

Omaa ja muiden oloa voi yrittää helpottaa muistamalla, että olemme kerta kaikkiaan älyttömän erilaisia. Siinä missä toinen hyppää uuteen innolla, tarraa toinen kymmenellä kynnellä vanhaan. Kun toinen ensin tarkkailee hiljaa viisi kokousta, on toinen jo avannut omat lapsuustraumansa. Mitä erilaisempi tyyppi sitä epäilyttävämmältä hän voi tuntua ja yhteisen näyn muodostaminen on haasteellista.

Kaikilla on mukavampaa, kun tullaan toimeen.

Koska työkavereita ei voi valita, heistä kannattaa opetella pitämään, ainakin vähän. Siinä seurassa vietetään kuitenkin usein enemmän aikaa kuin oman perheen kanssa. Kaikilla on mukavampaa, kun tullaan toimeen. Tässä harjoituksessa hyvä lähtökohta on, että tuntee ensin itsensä: millainen persoonallisuus minä olen?

Nykyään varsin käytetty ihmisen persoonallisuutta kuvaava malli on Big Five ‑malli. Sen viisi suurta persoonallisuuden piirrettä ovat avoimuus uusille kokemuksille, neuroottisuus, sovinnollisuus, tunnollisuus ja ekstroversio. Niiden esiintyminen persoonallisuudessa määrittää millaisia olemme.

Kun tuntee oman persoonallisuustyyppinsä, on helpompi ymmärtää, miksi jotkut tyypit nostavat karvat pystyyn ja toisia tekee mieli silittää. Kun tämän tiedostaa on jo askeleen lähempänä erilaisuuden hyväksymistä ja arvostamista.

Pohjimmiltaan ristiriidat johtuvat siitä, että ymmärrämme toisiamme väärin. Harvemmin sitä kukaan tahallaan riitelee, olemme vain toisillemme liian omituisia. Tsemppiä vaan sinne työpaikoille. Ei ole helppoa olla omasta mielestä työpaikan ainoa normaali. Jos yhtään lohduttaa, kannattaa muistaa, että työkavereistasi tuntuu ihan samalta.

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *