Muutos on pysyvää

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Sosiaalialan työelämä on jatkuvassa muutoksessa. Muutoksen moottorina ei ole yksin sote-uudistus. Tästä esimerkkinä on perustoimeentulotuen siirto Kelalle.

Kaikilla mittareilla Kela-siirto oli pieni muutos soteen verrattuna, mutta vaikutukset ulottuivat suureen joukkoon ihmisiä ja perheitä. Kuten tiedämme kaikki ei mennyt ihan putkeen. Etenkin ensikuukausina ihmiset saivat odottaa rahojaan, ja kuntien sosiaalialan ammattilaisilla on riittänyt selviteltävää.

Korjausliikkeitä on tehty, mutta ovatko ne riittäviä ja oikean suuntaisia? Näihin kysymyksiin Talentia tulee hakemaan vastauksia keskusteluissa Kelan kanssa.

Olisiko lopputulos ollut parempi, jos olisi edetty vaiheittain kokeilujen kautta? Vaiheittaisessa etenemisessä olisi voitu tehdä perusratkaisuihin korjausliikkeitä. Soten valinnanvapauden osalta vaiheittainen eteneminen olisi enemmän kuin suotavaa.

Työvoimapalvelujen ja kuntien työllisyyspalveluiden uudistus mukaan lukien kuntouttava työtoiminta ja entiset työvoiman palvelukeskukset tulevat muuttamaan nuorten ja aikuisten parissa tehtävää sosiaalialan työtä. Miten nämä muutokset linkittyvät sote-uudistukseen ja muun muassa mahdollisen osallisuustuloon on vielä epäselvää.

Talentian hallitus antoi työelämätoimikunnalle tehtäväksi valmistella linjauksia aikuistyön tehtävän kirkastamiseksi. Linjausta pitää valmistella sosiaalialan ammattieettisistä lähtökohdista ja tuoda esille konkreettisia avauksia aikuistyön uudistamiseen.

Virka- ja työsuhde ovat pitkään olleet vallitsevia työn tekemisen muotoja sosiaalialalla. Tulevaisuudessa työn tekemisen areenat muuttuvat.

Ammatinharjoittaminen yleistyy. Sosiaalialallakin maakunnat voivat jatkossa ostaa asiantuntijatyötä työvoimaa välittäviltä yrityksiltä. Vuokratyö, ammatinharjoittaminen ja yrittäminen tulevat lisääntymään.

Nämä muutokset tulevat muuttamaan sosiaalialan työelämää perusteellisesti, ehkä radikaalimminkin kuin 1.1.2020 siirtyminen kunnista maakuntiin.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *