Kun isi on vankilassa

Tuore kuvakirja vastaa lapsen kysymyksiin, kun läheinen on vankilassa.

Sosionomi Noora Alanen on kirjoittanut lastenkirjan, joka käsittelee lasten huolia ja arkea perheessä, jossa toinen vanhemmista on vankilassa. Alanen toimii Kriminaalihuollon tukisäätiössä Ehjä perhe ‑toiminnassa vastaavana ohjaajana.

Miirun isä on vankilassa ‑kirja kertoo pörröpäisestä Miiru-tytöstä, joka asuu äidin ja vauvan kanssa ja odottaa isää kotiin vankilasta. Teoksen sävy on valloittavan lämmin ja pohjavireeltään positiivinen. Vaikeistakin asioista puhutaan kuitenkin karttelematta, lapsen näkökulmasta.

– Idea kirjaan lähti suoraan tarpeesta, sillä tarvitsimme työkalun asiakastyöhömme, Alanen kertoo.

Kuvakirja on hyvä apuväline ammattilasille ja lapsen läheisille, kun he haluavat päästä puheisiin lapsen kanssa vanhemman tuomiosta.

– Se sopii muun muassa päiväkoteihin, lastensuojeluun ja perhekuntoutusyksiköihin.

Kirjassa kuvataan, millaista on käydä vankilassa tapaamassa isää. Metallinpaljastin saattaa piipata ja vartija kurkata äidin kenkiin. Isä tavataan perhetapaamistilassa.

Alanen kertoo, että hän halusi vastata niihin kysymyksiin, joita on perheiden kanssa kuullut.

– Lapsia mietityttää, miten vanhempi pärjää siellä vankilassa. Huoli on iso. Mitä hän syö, missä hän nukkuu? Onko vanhemmalla kaikki hyvin?

Huolen lisäksi lapsi on usein vihainen.

– Hän on niin kiukkuinen kaikille. Että poliisit veivät isän. Ja tyhmät vartijat eivät päästä häntä kotiin.

Teos antaa lapselle ratkaisukeinoja näihin tunnemyrskyihin. Miiru piirtää kiukun ulos ja lähettää hienon piirustuksen vankilaan, missä isä voi laittaa sen seinälle. Niin lasten vanhemmat kuin alan ammattilaiset ovat antaneet kirjasta myönteistä palautetta.

– Eräs varhaiskasvattaja kertoi minulle, että kirjaa on ihana lukea töissä lapsille, myös niille, joita tämä ei suoraan kosketa. Lukeminen laajentaa lasten ymmärrystä erilaisista perheistä.

Anne Muhosen kuvitus tuo lukukokemukseen raikkaan kuplivan uuden tason. Lapsi voi selata kirjaa yksinkin kuvien avulla. Värikkäissä piirustuksissa riittää yksityiskohtia löydettäväksi. Miiru on ilmeikäs, ja arjen esineet helposti tunnistettavia. Pikkutytön kikatuksen voi melkeinpä kuulla.

– Anne oli tuttu aiemmista kuvitustöistään meille, joten yhteistyö oli tosi helppoa.

Kirja ilmestyi joulukuussa, ja nyt siitä on tekeillä jo toinen painos. Suunnitteilla on myös äänikirjaversio tälle keväälle. Painokset on rahoittanut STEA, kuten kaiken muunkin Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe ‑toiminnan. Kirjaa voi tiedustella Noora Alaselta, noora.alanen@krits.fi.

Minna Jerrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *