Katse eteenpäin 

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi X:ssä ja Facebookissa niin tiedät enemmän!

Luottamuksen puute kuvaa erittäin hyvin käsillä olevaa tuulista kevättä ja vuotta.

”Kun luottamus puuttuu, ovat vaikeudet edessä”, totesi Suomen pitkäaikaisin presidentti Kekkonen, jota näin presidentinvaalien aikaan alkanutta vuotta eteenpäin katsoessa tekee mieleni siteerata.  

Luottamuksen puute nimittäin kuvaa erittäin hyvin käsillä olevaa tuulista kevättä ja vuotta. Maan hallitus runnoo läpi työelämää heikentäviä esityksiään kuulematta ja neuvottelematta niiden kanssa, joita nämä asiat koskevat. Vaikutusten arvioinnin puutteesta puhumattakaan. Edessä on vaikeuksia sanan monessa merkityksessä.  

Valitettavasti sama Kekkosen lausahdus tuntuu kuvaavan tuntoja myös hyvinvointialueilla, joilla on nyt ensimmäinen vuosi takana. Asioita on hoidettu liian monessa käänteessä parasta asiantuntemusta eli henkilöstöä kuulematta, ja työntekijät ovat viestineet työhyvinvointinsa heikentyneen.  

Nyt alkuvuodesta julkistamme Talentian ensimmäisen työolobarometrin ja saamme kuulla laajasti eri sektoreilta sosiaalialan korkeakoulutettujen tuntoja.  

Tästä yhteisöstä on syytä olla todella ylpeä.

Selvityksen tuloksista riittää varmasti pitkään keskusteltavaa valtakunnallisesti, ja ne ovat tärkeä vaikuttamisen väline, jotta saamme sosiaalialan korkeakoulutettujen äänen tässä ajassa paremmin kuuluville.  

Tänä vuonna on syytä kuitenkin myös juhlaan, sillä Talentia täyttää 75 vuotta. Tästä yhteisöstä on syytä olla todella ylpeä ja juhlimme meitä pitkin vuotta eri yhteyksissä!  

Tämä ainutlaatuinen järjestömme, joka on keskittynyt suurella sydämellä ja asiantuntijuudella juuri sosiaalialan korkeakoulutettujen edunvalvontaan, on kehittynyt ajassa sosiaalialan, koulutuksen ja yhteiskunnan mukana.  

Katsomme Talentiassa aina eteenpäin. Niin tänäkin vuonna, kun valmistaudumme vahvasti jo vuoteen 2025, jolloin edessä ovat jäsentemme kannalta tärkeät kunta- ja hyvinvointialuevaalit sekä neuvottelukierrokset.  

Kuten aina, tähänkin vuoteen tulee mahtumaan turbulenssia ja odottamattomia tilanteita. Mutta ”eiköhän tämä tästä lutviudu” totesi Kekkonenkin.  

Jenni Karsio 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *