Investoidaan lapsiin 

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai Jenniä pyydä kaveriksi somessa, niin tiedät enemmän!

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023. Talentian jäsenistö edistää lasten oikeuksia työssään joka päivä sosiaalityön eri sektoreilla, järjestöissä ja varhaiskasvatuksessa.  

Myös Talentia pyrkii edistämään lasten oikeuksia monissa eri asioissa. Talentiassa on tehty ja tehdään edunvalvontatyötä lastensuojelun mitoituksen, jälkihuollon ikärajan, vammaispalvelulainsäädännön ja varhaiskasvatuksen kehittämiseksi. Nämä ovat joitakin esimerkkejä siitä, miten vaikutamme yhteiskuntaan ja työelämän edunvalvontaan, mutta myös hyvin merkittävällä tavalla lasten oikeuksien edistämiseksi.  

Viime vuosina monet kriisit ovat vaikuttaneet lasten elämään ja hyvinvointiin. Tämän vuoden Lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin. Teemalla halutaan muistuttaa sekä valtion velvoitteesta turvata lapsen suotuisa kasvu, että kiinnittää huomiota keinoihin, joilla lasten ja nuorten hyvinvoinnin eri osa-alueita voidaan vahvistaa. Viikko muistuttaa meitä siitä, että lasten oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. 

Sosiaali- ja terveysministeriö toteutti vuoden 2024 sosiaaliturvamuutoksista yhteisarvion. STM:n arviossa todetaan, että hallituksen toimeentuloturvamuutokset tulevat kasvattamaan tuloeroja, suhteellista pienituloisuutta ja kasvattamaan lasten pienituloisuusastetta.  

Talentialaiset edistävät lasten oikeuksia joka päivä.

Suomen talous taantuu loppuvuoden. Ihmisten on vaikeampi löytää töitä parantaakseen taloudellista tilannettaan.  Lisäksi sosiaaliturvan uudistaminen tulee heikentämään työnteon kannustimia pienituloisilta. Yhteisarvion vaikutukset ovat ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen on todennut, ettei lukuisten muutosten yhteisvaikutuksia lapsiin ole arvioitu. 

Vietämme Talentian toimistolla Lapset mukaan töihin päivää 24.11. Kutsumme lapsia tutustumaan Talentiaan ja pääsemme kuulemaan lasten ajatuksia.  

Kysyin omalta 8-vuotiaaltani, mitä hyvää siinä on, että aikuiset käyvät töissä. Hän totesi: se että he auttavat ihmisiä työllään.  

Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa ajatellen sosiaalialan korkeakoulutettujen työtä.  

Nykyisen maan hallitusohjelmankin tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on edellytykset rakentaa hyvää elämää ja tavoitella unelmiaan.  

Tätä tavoitetta ei saavuteta sosiaaliturvaa leikkaamalla vaan investoimalla lapsiin. 

Jenni Karsio 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *