Hyvinvointialueet tulevat

Pitkähiuksinen silmälasipäinen nainen vihreässä puserossa
Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi X:ssä ja Facebookissa niin tiedät enemmän!

Hyvinvointialueiden sosiaalihuollon perusta on osaava ja motivoitunut henkilökunta.

Alle kuukauden päästä hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Tämä koskettaa 10 000:tta hyvinvointialueiden palvelukseen siirtyvää talentialaista.

Sillä on vaikutuksensa myös kuntiin jäävien, yksityisellä ja kolmannella sektorilla työskentelevien talentialaisen osalta ja jokaiseen meistä kansalaisena.

Lokakuun lopulla STM tiedotti sote-uudistuksen tilannekuvasta. Hyvinvointialueiden väliset erot ovat kasvaneet syksyn aikana. Aikataulu on tiukka ja moni alueille valituista viranhaltijoista tekee tehtäviä vielä osa-aikaisesti ennen vuoden vaihdetta.

Alueet varautuvatkin valmiussuunnitelmien avulla häiriöihin talous- ja henkilöstöhallinnon sekä palvelutuotannon osalta. Alueilla on myös huoli talouden alijäämäisyydestä ja talouden tasapainottamisohjelmia suunnitellaan. Nämä ovat huolestuttavia arvioita valmistelun tilanteesta.

Monien mielessä pyörii kysymyksiä lähtien työssäkäyntialueesta oman tehtävän hakemiseen. Toimiiko palkanmaksu alkuvuodesta ja mitä tarkoittaa palkkaharmonisaatio?

Oleellinen kumppani työpaikoilla on luottamusmies, jonka puoleen tulee ensimmäiseksi kääntyä kysymyksissään. Maaliskuun loppuun mennessä hyvinvointialueilla järjestetään luottamusmiesvaalit. On äärimmäisen tärkeää saada talentiataustaisia luottamusmiehiä sosiaalialan henkilöstön tueksi ja ääneksi työpaikoille.

Samaan aikaan on kuitenkin ilo seurata valmistelussa olevien jäsentemme motivaatiota ja iloa sote-uudistuksen tavoitteiden eteenpäin viemisestä. Uudistuksen tavoitteet ovat tärkeät ja niiden edistämiseksi tarvitaan sosiaalialan asiantuntijoiden osaamista.

Hyvinvointialueiden sosiaalihuollon perusta on osaava ja motivoitunut henkilökunta. Tärkeintä uudistuksessa onkin huolehtia henkilöstöstä. Johtamisella on suuri rooli työhyvinvoinnin ja työntekemisen edellytysten osalta. Tiedolla johtaminen on tärkeässä asemassa.

Paljon on työtä tehtävänä, keskeneräisyyttä ja epävarmuutta siedettävänä. Tässäkään muutoksessa ei tarvitse kuitenkaan olla yksin, koska meillä on Talentia.

Rauhallista joulun aikaa jokaiselle!

Jenni Karsio
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *