Enemmän ilmoituksia, kiitos!

Kaisa Yliruokanen. Kuva: Veikko Somerpuro

Kaikille tuttu lastensuojeluilmoitus on vakiintunut toimintatapa, jolla on helppo uhkailla kiukuttelevaa teiniä tai ihan todella ilmaista viranomaiselle huoli lapsesta, jonka hyvinvointi näyttää olevan vaarassa.

Lastensuojeluilmoituksen mahdollisuutta ei kyseenalaisteta, ja vähitellen myös vanhusten huoli-ilmoitus on saanut jalansijaa ja myönteistä mainetta.

Aikuisen suojeluilmoitus, eli virallisemmin sosiaalihuoltolain mukainen ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta, sen sijaan on tuntemattomampi mahdollisuus. Kyllä aikuinen ukko itse itsestään huolehtii, ajattelee moni, kun näkee sen rähjäisemmän naapurinsa rappukäytävässä onnettoman näköisenä.

Mahdollisuutta suojella aikuisia pitäisi mainostaa.

Mutta onko näin? Jos ihminen vuosi toisensa jälkeen näyttää siltä, että on heitteillä tai ei mahdollisesti pysty liikkumaan kotoaan, on syytä herätä huoleen.

Yksi vaihtoehto on ottaa asia puheeksi henkilön itsensä kanssa, mutta jos hän ei näe tarvetta apuun, vaikka sitä ilmiselvästi tarvitsee, on meillä kaikilla mahdollisuus tehdä ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta. Nimettömänä tai omalla nimellä.

Meille ammattilaisille se on itsestään selvää, onhan se meille työtilanteessa myös velvollisuus, mutta alaa tuntemattomille asia saattaa olla vallan uusi.

Mahdollisuutta suojella myös aikuisia pitäisi mainostaa. Ilmoitusta kaupan seinään, some-kampanjaa ja suorapostia luukusta sisään. Selvää puhetta kansalaisille ja kannustusta: pidetään huolta yhdessä, myös aikuisista!

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *