Ei pudoteta ketään!

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa Jenniä Twitterissä tai pyydä kaveriksi Facebookissa, niin tiedät enemmän! Kuva: Veikko Somerpuro

Eduskuntavaaleihin on alle kuukausi ja ennakkoäänestys alkaa pian. Puolueet ovat julkaisseet eduskuntavaaliohjelmiaan. 

Talouskasvu, työllisyys ja koulutus löytyvät jokaisen puolueen vaaliohjelmista, mutta sosiaalipalveluiden siivu on ohut. Puolueilta kysytään mistä leikataan ja valtionvarainministeriö on esittänyt omat säästölistansa. 

Meidän viestimme on: Ei pudoteta ketään. Turvaverkon pettäminen kostautuu niin taloudellisesti kuin inhimillisesti. Sosiaalialan palvelut, kuten lastensuojelu, perheiden tuki, vammaispalvelut, varhaiskasvatus ja työllisyyden kuntoutuspalvelut, vahvistavat kansalaisten hyvinvointia, vähentävät julkisia menoja ja lisäävät työllisyyttä ja turvallisuutta yhteiskunnassamme. 

Tuntuu, että tätä ei vielä tarpeeksi laajasti päätöksenteossa ymmärretä. Siksi tämä työ tarvitsee puolustajia. Tässä lehdessä esitellään alamme kansanedustajaehdokkaita. Sosiaalialan korkeakoulutettujen osaamista todella tarvitaan eduskunnassa. 

Turvaverkon pettäminen kostautuu.

Sote-henkilöstön saatavuus on pitkään ollut polttava puheenaihe. Helmikuun puolivälissä julkaistiin sote-henkilöstön riittävyyden tiekartta, minkä työstämisessä myös Talentian edustus on ollut mukana. 

Oleellista on turvata se, että Suomessa on riittävästi sosiaalialan korkeakoulutettua henkilöstöä ja, että heidän osaamiseensa panostetaan. Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki on äärimmäisen tärkeä. 

Jos sosiaalialan osaajista halutaan pitää kiinni, työhyvinvointi ja mahdollisuus työskennellä ammattieettisesti, ovat keskeisiä asioita. Työnjaon selkiyttämiseen ja osaamisen kohdentamiseen tulee panostaa. 

Lisäksi tarvitaan työn tekoa tukevaa henkilöstöä ja palveluja, kuten toimistohenkilökuntaa, tietoteknistä tukea ja työnohjausta.  Työympäristön toimivuus ja ammattitaistoisten työntekijöiden työn vaativuutta vastaava palkka lienevät sanomattakin selviä asioita. 

Politiikassa kaikki on kuitenkin mahdollista. Sosiaaliturvasta ja – palveluista leikkaaminen on aikaisemminkin ollut poliitikkojen leikkauslistalla. Sosiaaliala tarvitsee päätöksentekoon puolustajia. Sinun äänesi ratkaisee. 

Jenni Karsio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *