Edunvalvontaa ja vaikuttamista

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän! Facebook Twitter

Talentian edunvalvontatehtävä on laaja ja monipuolinen.

Talentia on ainoa ammattijärjestö, joka pitää nimenomaan sosiaalialan korkeakoulutettujen puolta. Edunvalvontatehtävä on laaja ja monipuolinen. Se pitää sisällään niin työehtoihin ja palkkaukseen kohdistuvaa kuin ammatillista edunvalvontaa.

Kuntasektorin kevään neuvotteluissa sosiaalialan korkeakoulutettujen puolta piti Talentia. Julkisen sektorin pitkällinen neuvottelukierroksen kokonaisuus saatiin päätökseen viimeisiltäkin osin, kun Sote ry sai sovinnon työkiistaan lokakuun alulla.

Neuvottelujärjestömme JUKO ja JAU taistelivat jäsenten kanssa hyvän sopimuksen palkkaohjelmineen. Sote ry liittyi lopulta tähän sopimukseen.

Keväällä työ jatkuu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen optiovuoden neuvotteluiden osalta. Tavoitteenamme on saada tasoltaan vähintään samansuuruiset korotukset kuin kuntasektorilla, palkkaohjelman korotukset mukaan lukien.

Julkisella sektorilla palkkaohjelman mukaisissa paikallisen erän neuvotteluissa pidämme varhaiskasvatuksessa työskentelevien jäsenten ja hyvinvointialueille siirtyvien sosiaalialan jäsenten puolta. Parhaillaan teemme hartiavoimin töitä, jotta uusilla hyvinvointialueilla olisi mahdollisimman monta talentiataustaista sosiaalialan erityiskysymykset tuntevaa luottamusmiestä ehdolla.

Ammatillisen edunvalvonnan osalta yksi tämän syksyn nosto on vaikuttaminen mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistamisprosessissa. Alkuperäinen lakiesitys oli huolestuttavaa luettavaa. Esityksen vaarana oli, etteivät hyvinvointialueet tarjoaisi mielenterveys- ja päihdepalvelua sosiaalihuollon palveluna.

Vaikuttamisessa tehtiin yhteistyötä mm. Päihdetyön Talentian ja päihdeasiamiehen kanssa. Talentia teki STM:lle lausunnon, josta uutisoitiin ja viestittiin. Tärkeää oli myös suora vaikuttamistyö sote-valiokunnan jäseniin. Lopulta syyskuussa saatiin hallituksen esitys, jossa ehdottamamme muutokset oli pääsääntöisesti huomioitu.

Nyt marraskuussa alkaa eduskuntavaalikampanjamme. Viestimme on: ”Ei pudoteta ketään”. Äänestämällä eduskuntavaaleissa, voit vaikuttaa siihen, että sosiaalipalveluihin panostetaan enemmän.

Pidetään sosiaalipalveluista ääntä yhdessä! Vaikuttamistyöllä ja edunvalvonnalla on merkitystä.

Jenni Karsio

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *