Apulaisoikeusasiamies tuli apuun

Kristiina Koskiluoma. Kuva: Veikko Somerpuro

Oikeusasiamiehen tehtävä on valvoa, että virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Erityisenä tehtävänä on valvoa, että ihmisoikeudet toteutuvat. Oikeusasiamies ratkaisee kanteluita, mutta voi myös oma-aloitteisesti valvoa viranomaisten toimintaa.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin työtovereineen on tehnyt alkuvuodesta tarkastuskäynnit lastensuojeluun Jyväskylässä ja Vantaalla. Tarkastajat ovat saaneet kirjallista aineistoa työnsä pohjaksi, mutta erityisesti he ovat tavanneet työntekijöitä ja johtoa.

Työntekijän asiakasmäärät on saatava kohtuullisiksi.

Tarkastusraporteista selviää, että lastensuojelussa tehdään paljon hyvää kehitystyötä myönteisessä

Päätoimittaja Kristiina Koskiluoma

Kristiina Koskiluoma. Kuva: Jyrki Komulainen

ilmapiirissä. Jyväskylässä moniammatillinen työote on vallalla. Raporteissa nousevat kuitenkin esiin jo pitkään lastensuojelua vaivanneet puutteet: liian suuri asiakasmäärä työntekijää kohden, työntekijöiden suuri vaihtuvuus ja yhteistyökäytäntöjen kehittymättömyys sosiaali-ja terveydenhuollon välillä. Yhtenä suurena epäkohtana mainitaan se, ettei lastensuojelun asiakkaille saada riittävän nopeasti psykiatrisia palveluita.

Sakslin lupaa raportissaan ottaa itse selvittääkseen näitä ongelmia. Asiakkaiden ja työntekijän oikeusturva on koetteilla, jos työntekijällä on 1−2 vuoden muistiinpanot kirjaamatta asiakastiedostoihin. Tai jos perheiden kanssa ei ehditä tehdä työtä, ei edes tehdä asiakassuunnitelmaa.

Hallituksen kärkihankkeet voivat olla hienoja kehitysmahdollisuuksia, mutta niin kauan kuin asiakasta/työntekijä-suhdeluku ei ole kunnossa, on vaikea saada aikaan kestävällä pohjalla olevia huipputuloksia. Apulaisasiamiehen tervetullut työ auttaa tuomaan lastensuojelun ahdinkoa näkyväksi. Uutena haasteena lastensuojelu on saanut ilman perhettään Suomeen tulleet turvapaikanhakijalapset.

Kristiina Koskiluoma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *