Työsuojelu tehdään työpaikalla

Työpaikalla kuin työpaikalla tarvitaan työsuojeluvaltuutettua.

Osaava työsuojeluvaltuutettu on erityisen tärkeä sosiaalihuollon työpaikoilla. Selvitysten mukaan sosiaalihuollon työntekijät ovat usein eettisesti kuormittuneita tai saattavat kohdata työpaikkaväkivaltaa. Psykososiaalisesta kuormituksesta johtuvat poissaolot ja ennenaikaiset mielenterveysperusteiset eläköitymiset ovat myös sosiaalialalla yleisiä.

– Erityisesti koronan myötä työpaikoilla on havaittu puutteita työolosuhteissa, työturvallisuuslakia tunnetaan huonosti ja työsuojelun prosessit ovat vieraita sekä työntekijöille että esihenkilöille, kertoo Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen.

Tärkeä osa arkea

Työsuojelu on tärkeä osa työelämää ja osa työpaikkojen arjen sujuvuutta.

– Helposti arjessa unohtuu sekin, että jokaisella työntekijällä asemasta ja työtehtävästä riippumatta on velvollisuus huolehtia omasta ja työtoverien turvallisuudesta, muistuttaa Pekkarinen.

Työsuojeluvaltuutetun lainmukainen tehtävä on neuvoa ja ohjata työntekijöitä sekä tarvittaessa viedä puutteita työnantajan tietoon ratkaisujen löytämiseksi.

– Valitulla työsuojeluvaltuutetulla on varattu työaikaa juuri työsuojelutehtäviin. Hänen puoleensa voi kääntyä esimerkiksi psykososiaaliseen kuormitukseen liittyvissä tilanteissa ja hakea yhdessä ratkaisua jaksamisen keinoihin työpaikalla, Pekkarinen toteaa.

Ei tarvitse olla superihminen

Yhdellä työpaikalla työsuojeluvaltuutetun tehtävät sisältävät runsaasti työntekijöiden kuuntelemista ja neuvontaa, toisella vaikkapa työturvallisuutta vaarantavien asioiden esiin nostamista työn johdolle.

– Työsuojeluvaltuutetun ei kuitenkaan tarvitse olla mikään superihminen, Pekkarinen hymyilee. Työsuojeluvaltuutetulla on oikeus saada tehtävään tarvitsemaansa koulutusta työajalla.

– Kokemus oman alansa ominaispiirteistä ja kipupisteistä antaa vankan pohjan tehtävälle. Siksi olisi hyvä, että työsuojeluvaltuutetuksi saataisiin mahdollisimman paljon talentialaisia sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia.

Äänestä työsuojeluvaaleissa – näin voit vaikuttaa työpaikkasi työolosuhteisiin!

Työsuojeluvaalit käydään monilla työpaikoilla tänä syksynä. Tiedätkö, koska ne ovat sinun työpaikallasi? Kysy tarvittaessa nykyiseltä työsuojeluvaltuutetulta.

Lähdetkö ehdolle?

Hyödynnä työsuojeluvaalien markkinointimateriaaleja.

talentia.fi/tyosuojeluvaalit

Minna Jerrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *