Talentia vaatii yksityiselle sosiaalipalvelualalle vähintään samoja palkankorotuksia kuin kuntasektorilla

Piirros, jossa kolme ihmistä seisoo ja kantaa kylttiä

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät tammikuussa. Nyt neuvotellaan ensisijaisesti palkankorotuksista.

Sopimuksen piiriin kuuluvat työntekijät työskentelevät muun muassa yksityisissä lastensuojelulaitoksissa ja päiväkodeissa.

– Tavoittelemme tälle vuodelle vähintään samansuuruisia korotuksia kuin kuntasektorille, mukaan lukien kuntasektorin palkkaohjelman korotukset, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle syntyi viime kesänä kaksivuotinen sopimus, jonka mukaan 2023 on ns. optiovuosi. Se tarkoittaa, että työehtosopimus on voimassa 30.4.2024 asti, jos neuvotteluosapuolet pääsevät sopuun palkankorotuksista määräaikaan mennessä.

Jos sopua ei saada aikaan, voidaan työehtosopimus irtisanoa päättymään 30.4.2023.

– Sen jälkeen ei enää neuvotella tämän vuoden palkankorotuksista, vaan koko sopimuksen sisällöstä. Tällöin jäsenistön tulee olla valmiudessa vauhdittamaan neuvotteluita.

– Yleinen työmarkkinatilanne tuo neuvotteluihin jännitteensä. Monessa neuvottelupöydässä odotettiin teknologiateollisuuden ratkaisua. Vaikutusta on myös JUKOn, JAUn ja KT:n kunta- ja hyvinvointialojen viime kesän sopimukseen kirjatuilla sopimuskorotustakuilla, Karsio sanoo.

Palkkakehitys laahaa jäljessä

Sopimuskorotustakuu tarkoittaa sitä, että jos teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja AKT:n sopimusten kustannusvaikutus ylittää kunta-alalle 2023 sovitun 1,9 %:n, tulee ylitys myös kunta-alalle.

Sopimuskorotustakuu vaikuttaa myös yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluihin palkankorotuksista.

– Alan palkkakehitys laahaa julkisen sektorin perässä, ja palkankorotuksissa tätä juovaa on kurottava kiinni. Itse asiassa korotusten pitäisi olla jopa hieman korkeammat kuin julkisella sektorilla, sillä palkkaeroa ei ole saatu pienennettyä, Karsio sanoo.

Yksityinen sosiaalipalveluala oli menossa lakkoon viisi vuotta sitten, mutta lopulta riitaan saatiin ratkaisu ja sopimus syntyi valtakunnansovittelijan johdolla. Alalle perustettiin palkkaselvitysryhmä, jonka tavoitteena oli pienentää alan perusteettomia palkkaeroja suhteessa kunta-alan palkkoihin.

Talentia tavoitteli useampivuotista palkkaohjelmaa viime vuonna käydyissä neuvotteluissa. Osa työehtosopimuksen allekirjoittajajärjestöistä oli kuitenkin valmis vain nykyiseen sopimukseen, joten palkkaohjelma jäi toteutumatta. Näin tämän vuoden palkankorotuksista neuvotellaan vasta nyt.


Alan työehtosopimuksesta neuvottelevat työntekijäpuolelta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala HALI ry.

Muokattu 27.3.2023. sopimusten neuvottelutilanteen jatkumisen edelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *