Suomalainen sosiaalityöntekijäromaani

Sisko Koskenniemi Kääntöpuolella lapsuus -kirja-arvioRovaniemeläinen sosiaalityöntekijä Sisko Koskiniemi tuntee todellisuuden, mistä esikoisromaanissaan kirjoittaa.

Sisko Koskiniemi on tehnyt kymmenen vuotta työtä poliisilaitoksella, ja jatkaa edelleen lastensuojelutyössä. Kääntöpuolella lapsuus kirjan päähenkilö sosiaalityöntekijä Kaija Rantaluoma tunnetaan poliisilaitoksella osaavana ja luotettavana työntekijänä. Häntä tarvitaan, kun pitää viedä kuolinviestiä omaisille, kuulustella alaikäisiä näpistelijöitä tai mennä kotiväkivaltatilanteisiin.

Kirjassa Rantaluoma selvittää monenlaisia tilanteita kodittomista ulkomaalaisista ikäihmisten yksinäisyyteen, mutta lastensuojelu on kirjan pääaihe. Koskiniemen päähenkilö pohtii lastensuojelutyön mahdollisuuksia ja rajoja, lainsäätäjän mieltä, kuntapäättäjien rahoitusta, päälliköiden ohjeistuksia, ylimielisiä kakaroita sekä vihamielisiä ja korskeita vanhempia.

Rantaluoman oma yksinhuoltajan perhe-elämä tasapainottaa karuja lastensuojelukohtaloita. Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvan Villen tyttöhuolet, bisnesmaailmassa menestyvän sisaren elämäntapa, koiran hemmottelu ja työpaikkaromanssin mahdollinen muuttuminen yhteiseloksi edustavat normaaliutta.

Keskeiseksi tarinaksi kirjassa nousee se, miten sosiaalityöntekijä voi auttaa nuorta Miikkaa perheessä, jota alkoholisoitunut isä terrorisoi ja jossa äiti suojelee ennemmin väkivaltaista miestään kuin lapsiaan.

Poliisikollegat pohtivat monta kertaa, miten Kaija kestää työssään ja miten hän käsittelee tunteitaan. Hänen ulkokuorenaan on korrekti ammatillisuus, kohteliaisuus, huolenpito.

Sisällä kuitenkin välillä kylmyys, suoranainen halveksunta ja viha aikuisia asiakkaita kohtaan. Tätä Kaija ei kiellä, mutta ei halua jäädä asiaa käsittelemään edes läheistensä kanssa.

Lukemisen imun nostamiseksi kustannustoimittaja olisi voinut karsia joitakin rönsyjä tarinoista. Kirjan puolivälistä tarina vie jo mukanaan ja loppuratkaisu koskettaa yllättävyydessään. Kääntöpuolella lapsuus on tervetullut kirja sosiaalityöstä. Tästä saisi hyvän kotimaisen sosiaalityöntekijäsarjan televisioon.

Kristiina Koskiluoma

Sisko Koskiniemi: Kääntöpuolella lapsuus. Myllylahti 2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *