Sote jo vähän hahmollaan

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Ennen kesälomia maan hallitus julkisti luonnokset laajasta lakipaketista ja saimme suurimmat linjaukset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta. Talentian jäsenten kannalta keskeisimmät lait koskevat sote-palveluiden järjestämistä, tuottamista ja koko uudistuksen toimeenpanoa.

Lakiluonnoksen mukaan sote-palvelut siirtyvät maakunnille. Maakuntahallinto vastaa palvelujen järjestämisestä ja maakunnan palvelulaitos niiden tuottamisesta.
Oleellista on, että maakunnan palvelulaitoksen virkasuhteessa olevat viranhaltijat
hoitavat tulevaisuudessakin merkittävää julkista valtaa sisältävät tehtävät.
Se, kuinka paljon maakunta tulee tuottamaan omana toimintana sosiaalihuollon
palveluita jää päätettäväksi maakuntien palvelustrategioissa. Yksityisten
palveluiden osuus tulee riippumaan myös siitä, mitä maan hallitus päättää syksyn
valmistelun pohjalta sote-palveluiden valinnanvapaudesta.

Sote-henkilöstön ja Talentian jäsenten kannalta lakiluonnoksissa on hyvää se, että henkilöstö siirtyy kunnista ja kuntayhtymistä vanhoina työntekijöinä niin sanotun liikkeenluovutuksen kautta. Tämä liikkeenluovutusperiaate koskee myös mahdollisiin maakunnan yhtiöihin siirtyviä.

Toinen merkittävä turvatakuu on se, että palveluyhtiöihin siirtyville kunnan tai kuntayhtymän työntekijöille tulee lakiluonnoksen mukaan lisäeläketurva, joka turvaa työntekijöiden kunta-alan eläketurvan nykytasolla, vaikka siirtyisikin yhtiön
palvelukseen.

Muista henkilöstön asemaa koskevista asioista muun muassa palkkojen harmonisoinnin valmistelua jatketaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtionvarainministeriön kolmikantaryhmässä. Synkkiä pilviä syksyn taivaalle tuovat jälleen kerran kuntien lomautukset. Yhdessä alueyhdistysten kanssa Talentia tulee hakemaan muutoksia lomautuspäätöksiin. Tuorein tapaus on Porin kaupunki, jonka lomautuspäätöksestä on lähtenyt oikaisuvaatimus.

Meidän on tehtävä määrätietoisesti edunvalvontaa, jotta jäsenemme saavat tehdä työtään ja kansalaiset saavat heille kuuluvat palvelut.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *