Rikas kirja köyhtyvästä hoivatyöstä

Tamperelainen kirjoittajakollektiivi on tuottanut vanhustenhuollosta kirjan, jonka soisi kuluvan päättäjien käsissä.

Kirjan ansioihin kuuluu se, että se kärsivällisesti selittäen avaa virallisen hoivakielen ja poliittisen retoriikan takana olevan todellisuuden ja haastaa arvioimaan nyt tekeillä olevien ratkaisuiden oikeellisuutta.

Saamme lukea tarinaa Kielosta, Kirstistä, Pentistä ja Mikasta. Kielo vanhenee, Kirsti saa aivoinfarktin, Pentti ryhtyy omaishoitajaksi, Mikan perhe on kovilla lapsen synnyttyä. Kaikki tavallisia perheen elämäntilanteita, joissa ihminen muuttuu vaivaiseksi ja tarvitsee Hoivan arvoiset. Vaiva yhteiskunnan ytimessä.hoivaa. Hoivatyöntekijöiden todellisuutta valottavat Kieloa hoitavien Marien ja Allin tarinat. Suoranaiseksi thrilleriksi kirja kääntyy, kun se esittelee dystopian suomalaisesta hoivasta parinkymmenen vuoden kuluttua.

Kirjoittajat toivovat, että vaivaisuuteen ja hoivaan suhtauduttaisiin luonnollisena osana elämää. Nykyinen vaatimus aktiivisuudesta ja vanhusten selviämisestä omatoimisesti on petosta: vanhuus päättyy vaivaisuuteen ja silloin tarvitaan hoivaa. Millaisen hoivan ja millaisen elämän haluamme? Sopeutammeko hoivan talouteen vai talouden hoivan tarpeisiin?

Poliittisessa puheessa vanhustenhoitoon liitetään hoivavaje, huoltosuhde ja kestävyysvaje. Huoltosuhde kääntyy epäedulliseksi ja tuottaa väistämättä hoivavajetta. Hoivavaje on totta millä tahansa mittareilla mitattuna. Keskustelujen voimakkain argumentti on kuitenkin kestävyysvaje, vaikka se on totuusarvoltaan heikoin. Se perustuu faktojen sijasta erilaisiin arvioihin.

Kirja kuvaa, miten Suomessa hoivavajeeseen pyritään vastaamaan. Luotetaan omaishoivaan, julkisen sektorin palveluiden tehostamiseen, uusiin johtamisoppeihin, vanhusten aktivointiin ja markkinoistamiseen. Aktivointi päätyy heitteillejättöihin, tehostaminen ja työvuorosuunnittelu johtavat hoivatyön köyhtymiseen. Markkinoistaminen verovarojen siirtymiseen veroparatiiseihin.

Hoivatyö sopii huonosti kapitalistiseen aikatalouteen, toteavat kirjoittajat.

Kristiina Koskiluoma

Hanna-Kaisa Hoppania, Olli Karsio, Lena Näre, Antero Olakivi, Liina Sointu, Tiina Vaittinen ja Minna Zechner: Hoivan arvoiset. Vaiva yhteiskunnan ytimessä. Gaudeamus 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *