Rekrytointiponnisteluita Jämsässä: Sosiaalityöntekijöiden palkkaa nostettiin

Jämsän kaupungin lastensuojelussa on kärsitty työntekijäpulasta jo useita vuosia. – Minusta on surullista, että avin piti tulla näin rankasti väliin, mutta ilman sitä täällä ei olisi tapahtunut mitään, sanoo johtava sosiaalityöntekijä Minna Laurila-Paasonen. Kuva: Laura Vesa

Jämsän kaupunki on hakenut tänä vuonna sosiaalityöntekijöitä jo kolmesti. Vielä 3 600 euron kuukausipalkka ei ole tuottanut toivottua lopputulosta. Jämsän kaupungin lastensuojelussa on yhä täyttämättä yksi virka.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijän virkaa ei vielä ole saatu täytettyä, vaikka paikka on ollut haussa jo kolmesti ja palkka on maakunnan korkein.

– Muodollisesti päteviä hakijoita on ollut edelleen vähän, harmittelee Jämsän kaupungin vs. tulosaluejohtaja Armi Lehtinen.

Hakijamäärää rajaavat Lehtisen mukaan pitkät työmatkat ja se, ettei puolisolle välttämättä löydy töitä Jämsästä sekä työnantajan kehno julkisuuskuva. Jämsä nousi otsikoihin toukokuussa, kun Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi kaupungille 200 000 uhkasakon.

Työntekijävaje oli paikattava elokuun loppuun mennessä.

Jämsän kaupunki päätti jo marraskuussa 2016 sosiaalityön kehittämisohjelmasta, joka nyt päästään aloittamaan.

– Pidän tilannetta poikkeuksellisena. Kyse on kuitenkin kunnan lakisääteisestä tehtävästä ja eniten haavoittuvista asiakkaista, sanoo ylitarkastaja Paula Mäkiharju-Brander.

Pahimmillaan tilanne oli huhtikuussa. Silloin kun kuudesta sosiaalityöntekijästä virassa oli vain yksi, ja hänellä oli 260 asiakasta.

Vauhdittaakseen rekrytointeja Jämsä nosti keväällä lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden palkkaa 700 eurolla 3 600 euroon. Elma Tainio tarttui tarjoukseen, mutta ei rahan vuoksi.

– Huomioin toki kilpailukykyisen palkan, mutta se ei ollut tärkein tekijä. Etsin aikaisempaa isompaa työnantajaa yliopistonkaupungin läheltä, koska halusin keskittyä yhteen tehtävään.

Vääntöä palkasta

Jämsän kaupungin lastensuojelussa on kärsitty työntekijäpulasta jo useita vuosia. Työt ruuhkautuivat ja työntekijät uupuivat, eikä heitä ja heidän lähiesimiestään kuunneltu.

– Minusta on surullista, että avin piti tulla näin rankasti väliin, mutta ilman sitä täällä ei olisi tapahtunut mitään, sanoo johtava sosiaalityöntekijä Minna Laurila-Paasonen.

Tilanne kärjistyi Jämsässä viime vuoden lopulla. Marraskuussa sosiaali- ja terveyslautakunta esitti lastensuojelun sosiaalityöntekijöille 200 euron palkankorotusta. Palkkatoimikunta kuitenkin puolitti summan.

– Kyllä siinä sosiaalityöntekijät tunsivat itsensä aika arvottomiksi. Palkkakeskustelu veti mieliä alaspäin työyhteisössä.

Työmääräni on nyt kohtuullinen ja voin työskennellä haluamallani tasolla.

Keväällä kaksi kokenutta sosiaalityöntekijää irtisanoutui. Ratkaisuun vaikutti osin myös uusi rekrytointilisä, joka koski ensin vain uusia työntekijöitä. Sittemmin kaupunki päätti nostaa myös jo virassa olevien sosiaali työntekijöiden palkkaa.

– Hyvä palkka osoittaa, että työnantaja arvostaa sosiaalialan asiantuntijuutta. Siksi se on rekrytoinnissa tärkeä, sanoo Tainio, joka aloitti työt Jämsässä toukokuussa.

Työolot kuntoon

Ruuhkia on Jämsässä purettu keväästä asti ostopalveluilla. Se on tuottanut tulosta.

–Tällä hetkellä työmääräni on kohtuullinen. Minulla on noin 40 asiakasta ja pystyn työskentelemään haluamallani tasolla, Tainio kertoo.

Ostopalvelutyöntekijä on kuitenkin kallis. Kulut ovat yli kaksinkertaiset sosiaalityöntekijän palkkaan verrattuna, eikä hän saa tehdä viranomaispäätöksiä.

–Toivottavasti täällä nyt ymmärretään, kuinka tärkeistä työntekijöistä ja miten tärkeästä työstä on kyse, Lehtinen sanoo.

Jämsässä valoa näkyy jo tunnelin päässä. Kaupunki on perustanut tänä vuonna neljä uutta sosiaaliohjaajan virkaa, ja syksyllä Jämsässä alkaa sosiaalityön kehittämisohjelma.

Täyttämättä oleva lastensuojelun sosiaalityöntekijän virka menee neljännen kerran hakuun syksyn aikana. Siihen on tiedossa yksi potentiaalinen hakija.

Tilit aluehallintoviranomaisen kanssa ovat vielä tekemättä. Jämsän kaupungin on määrä antaa selvitys lastensuojelun henkilöstötilanteesta 22. syyskuuta mennessä.

Meeri Ylä-Tuuhonen

Lue myös Talentian palkkatutkimus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *