Ketään ei jätetä

Pitkähiuksinen nainen istuu
Marja Marttila on Talentian erityisasiantuntija, joka suhtautuu muutoksiin mahdollisuuksina, keskittyy ongelmien sijaan ratkaisuihin, ja löytää jokaisesta päivästä jotain hyvää.

Marja Marttila on Talentian erityisasiantuntija. Kuva: Veikko Somerpuro

Aikuissosiaalityön korkeakoulutetut ammattilaiset ovat arvioinnin, verkostoitumisen ja palveluiden koordinoinnin mestareita.

Verenpaineeni nousee, kun törmään aikuissosiaalityön merkitystä vähätteleviin kommentteihin. Jopa yhteistyötahoilla aikuissosiaalityötä on kuvattu ”vain rahan jakamiseksi” tai ”empaattiseksi jutusteluksi”.

Sosiaalialan ammattilaisena hallitsen kuuntelevan kohtaamisen, mutta näissä tilanteissa olen pysäyttänyt puheen ja todennut, että nyt mennään metsään ja pahasti.

Mitä aikuissosiaalityö sitten on? Aikuissosiaalityö auttaa, kun sairaudet, päihteet tai kriisit horjuttavat elämänhallintaa ja itsenäistä pärjäämistä.

Ohjaa, kun itsenäisessä asumisessa on haasteita ja järjestää majoitusta, jos asuntoa ei ole.

Tarjoaa psykososiaalista tukea ja kriisityötä. Rakentaa tukiverkostoa ja sosiaalisia suhteita sekä ratkoo vuorovaikutusongelmia.

Aikuissosiaalityössä edistetään mielekästä arkea ja vahvistetaan osallisuutta tarjoamalla päivä- ja työtoimintaa sekä tukea kuntoutumiseen, työllistymiseen ja opiskeluun.

Toki aikuissosiaalityö tukee myös taloudenhallintaa, mutta raivaa ”siinä sivussa” asiakkaille tietä läpi etuusjärjestelmän laskelma- ja säännösviidakon.

Aikuissosiaalityö on siis paljon muutakin kuin rahaa ja jutustelua.

Aikuissosiaalityö on siis paljon muutakin kuin rahaa ja jutustelua. Se on muutosta tukevaa, vaikuttavaa asiakas- ja asiantuntijatyötä eri ikäisten, eri kulttuuritaustoista tulevien, erilaisissa perhe- ja elämäntilanteissa elävien asiakkaiden parissa.

Se on ratkaisuja niille asiakkaille, joiden kohdalla ennaltaehkäisy on epäonnistunut, jotka muu palvelujärjestelmä on hylännyt ja jotka ovat siksi tippuneet monen turvaverkon läpi.

Ketkä tulevat apuun?

Aikuissosiaalityön korkeakoulutetut ammattilaiset, jotka ovat arvioinnin, verkostoitumisen ja palveluiden koordinoinnin mestareita. Arjen kannattelijoita, luottamuksen ja yhteistyön rakentajia, uskon ja toivon luojia, muutokseen motivoijia, palveluihin ja sitä kautta yhteiskuntaan kiinnittäjiä.

Tämän sossun sydän sykkii ikuisesti aikuissosiaalityön vaativalle ja laajalle tehtäväkentälle sekä kaikille kentän ja kehittämisen ammattilaisille, jotka vähentävät eriarvoisuutta ja edistävät sosiaalista turvallisuutta, hyvinvointia sekä osallisuutta.

He jalkautuvat koteihin ja verkostoihin. Rakentavat moniammatillisia palvelupolkuja. Käyvät eettistä pohdintaa asiakkaan parhaasta. Kehittävät ja käyttävät tutkimusperustaisesti vaikuttavia työmenetelmiä.

Kenttätyötä itsekin tehneenä en unohda koskaan elämänhallinnan menettäneiden asiakkaiden koteja, yhteiskunnasta syrjäytyneiden ahdistusta, väkivaltaa kokeneiden hätää tai päihderiippuvaisten tuskaa.

Enkä päivää, jolloin työparini kanssa hikihatussa etsimme kaduilta ja metsistä huonossa kunnossa olevaa asiakastamme. Sitä, jonka terveydenhuolto oli hoitoon sitoutumattomana hylännyt.

Mutta jota aikuissosiaalityö ei hylännyt.

Marja Marttila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *