Etiikan maailmanhistoria

Kenan Malik on intialaissyntyinen Englannissa toimiva tieteenfilosofi ja bioeetikko, joka tunnetaan aktiivisena keskustelijana ja tutkijana.

Kenan Malikin Moraalin suuntaa etsimässä ‑teosta on jopa verrattu Bertrand Russelin Länsimaisen filosofian historiaan. On hienoa, että Eurooppalaisen filosofian seura niin & näin on julkaissut teoksen Tapani Kilpeläisen suomentamana. Kirja kuuluu jokaisen filosofiasta ja moraalista kiinnostuneen luettavaksi.

Kenan Malik: Moraalin suuntaa etsimässä. Etiikan maailmanhistoria. niin & näin. Tampere 2016.Kenan Malik käy läpi koko filosofian historian antiikin kreikkalaisista nykypäivään tavalla, joka yhdistää kulttuurihistoriaa, uskontojen ja filosofian historiaa. Mukana ovat myös idän filosofiat ja uskonnot hindulaisuus, konfutselaisuus, buddhalaisuus ja islam. Malik esittelee talouden, sosiaalisen kehityksen ja moraalin suhdetta eri aikakausina ja vakuuttaa lukijan siitä, että moraali ja etiikka muuttuvat suurien sosiaalisten, taloudellista, poliittisten ja intellektuaalisten siirtymien myötä.

Filosofian keskeiset kysymykset vapaasta tahdosta tai kohtalosta, individualismista tai yhteisöstä, järjestä tai halusta, relativismista tai totuudesta saavat käsittelynsä. Malik nostaa nykyajan moraalin lähtökohdaksi valistuksen, ja sen edustajan Spinozan tärkeäksi ajattelijaksi, joka nosti ihmisen halujensa orjasta muutoksen agentiksi. Kirja esittelee suuren määrän ajattelijoita ja toimijoita. Malikin suuri sankari on haitilainen François Dominique Toussaint L’Ouverture (1743–1803), itseoppinut entinen orja, joka johti haitilaiset kapinaan ranskalaisia siirtomaaisäntiä vastaan. Kapinan sytykkeenä olivat Ranskan vallankumouksen vaatimukset, ihmisoikeudet ja valistuksen filosofia. Tämän historian ainoan onnistuneen orjakapinan seurauksena Haiti itsenäistyi.

Malik päättää kirjansa Viktor Franklin pohdintoihin ihmisen tilasta ja moraalista. ”Ihminen ei ole vain olemassa, hän myös valitsee tiensä ja päättää mitä hänestä kulloinkin tulee.” Millaisia olentoja tahdomme olla ja millaisessa maailmassa elää? Kirja antaa eväitä arvioida nykypäivän ilmiöitä Suomessa sekä suhdettamme muutokseen, ihmisoikeuksiin ja kansalaisyhteiskuntaan.

Kristiina Koskiluoma

Kenan Malik: Moraalin suuntaa etsimässä. Etiikan maailmanhistoria. niin & näin. Tampere 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *