ZempPari-ohjaaja tukee ysiluokkalaisia läksyissä

− Juuri yläkoulu on monella tavalla ratkaiseva nuoren tulevaisuuden kannalta. Jos koulunkäynti ei suju, voi helposti syntyä muitakin ongelmia, kertoo Sari Ojuva. Kuva: Marja Haapio
Somerolla alkoi syksyllä 2016 valtakunnallisesti merkittävä kokeilu yläkoululaisten koulunkäynnin tukemiseksi. ZempPari-ohjaajiksi koulutettiin lukiolaisia, joiden työskentelyparina toimii tukea toivonut yläkoulun oppilas.

Yhden oppitunnin mittaisia yhteisiä tapaamisia on kerran-pari viikossa, jolloin lukiolaiset auttavat yläkoululaisia läksyjen tekemisessä ja kokeisiin valmistautumisessa. Paikalla on aina nuorisotyöntekijä Lea Ahonen, joka toimii taustatukena ja lukiolaisten työnohjaajana. Kaveruuden tukemiseksi ZempParit voivat käydä myös yhdessä elokuvissa, keilaamassa tai uimahallissa.

Idean äiti koulukuraattori Sari Ojuva ja lukiolaiset kouluttanut MLL:n kouluttaja Sirpa Stenström ovat lukio- laisten taustatukena.

Sari Ojuvan työkenttään kuuluu noin 1 019 oppilasta alakoululaisista lukiolaisiin.

− Juuri yläkoulu on monella tavalla ratkaiseva nuoren tulevaisuuden kannalta. Jos koulunkäynti ei suju, voi helposti syntyä muitakin ongelmia, kertoo Sari Ojuva.

− Jouduin usein miettimään, miten nuorilla läksyt tulisi luettua ja mikä olisi heille helpoin tapa ottaa apua vastaan. Helpompi on kysyä kaverilta kuin pyytää tukiopetusta, kertoo Ojuva.

Reilu vuosi sitten hän otti yhteyttä MLL:n Varsinais-Suomen piiriin, joka oli jo vuosia sitten kehittänyt kaveritoimintamallin.

− Yhdessä kehitimme uuden mallin, jossa koulumaailman tarve yhdistettiin kaveritoimintaan. 18 lukiolaista ilmoittautui viime syksynä 20 tunnin koulutukseen, jossa heille opetettiin kohtaamista toisen nuoren kanssa. Siinä on huomattava niin eettiset periaatteet kuin salassapito ja erilaiset vastaan tulevat käytännön tilanteet.

Yläkoulun oppilas saa oman ZempParin, joka on aidosti kiinnostunut hänen koulunkäynnistään ja tekee parhaansa tukeakseen häntä siinä. Samalla on mahdollisuus jopa pitkäaikaisen kaverisuhteen syntymiseen.

ZempPari-toimintaa pilotoidaan tämän lukukauden loppuun asti.

− Toiminta jatkuu ensi lukukaudella ja sitä pyritään viemään alakouluunkin. Tarkoituksena on levittää toimintamallia myös muualle Suomeen. Somerolla on syntynyt hyviä tuloksia jo lyhyessä ajassa. Numerot ovat nousseet ja kavereita on löytynyt.

Paikallinen ruokakauppa tarjoaa tsemppaustapaamisten välipalan ja Someron Rotarit toimintarahan. Lukiolaiset voivat hyödyntää koulutuksen ja vapaaehtoistyön opinnoissaan ja saavat todistuksen MLL-kaveritoiminnasta.

Riitta Ahonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *