Vielä ennättää mukaan Ei myytävänä ­-kansalaisaloitteen kannattajaksi

– Erittäin vakava oikeusturvaongelma on lisäksi siinä, ettei vammaisilla ihmisillä ole oikeutta valittaa hankintapäätöksestä. Hankintojen sopijaosapuolina ovat vain kunta tilaajana ja palvelun tuottaja, sanoo Markku Virkamäki. Kuva: Veikko Anttila

Ei myytävänä ‑kansalaisaloite ajaa parhaillaan muutosta julkisia hankintoja koskevaan lakiin ja vaatii, ettei lakia sovelleta sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten ihmisten välttämättömistä palveluista asumisessa ja jokapäiväisessä elämässä.

Kansalaisaloite koskee muitakin kilpailutuksen piiriin kuuluvia vammaisten henkilöiden palveluita kuten tulkkauspalveluita ja henkilökohtaisen avun palveluita. Kansalaisaloitteen taustalla ovat kaikki vammaisjärjestöt.

Kesäkuussa avattu aloite saavutti 50 000 kannatusilmoituksen rajan jo lokakuussa, joten aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Ilmoituksien keräämistä kuitenkin jatketaan 12. joulukuuta asti.

Ammattijärjestö Talentian hallitus antoi tukensa kansalaisaloitteelle. Oman kannatusilmoituksen voi käydä antamassa kansalaisaloite.fi-verkkosivulla.

– Vaikka vaadittavat kannatusilmoitukset ovat nyt koossa, edessä on vielä paljon työtä, jotta lakialoitteemme toteutuu. Nyt valmistaudumme tähän vaiheeseen, kertoo kansalaisaloitteen vireillepanija, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki.

Vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttaminen on vastoin YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista. Yleissopimuksen mukaan vammaisella ihmisellä on oltava osallisuus itseä koskeviin asioihin, kuten oikeus valita asuinpaikkansa eikä häntä saa velvoittaa käyttämään tiettyä asumisjärjestelyä.

– Mikään tieto ei liioin tue sitä luuloa, että ilman kilpailutusta palveluiden hinnat karkaisivat, sanoo Virkamäki.

Kilpailuttamismenettelyn seurauksena vammaisilla ihmisillä ei ole osallisuutta itseä koskevissa asioissa, sanoo Virkamäki.

– Erittäin vakava oikeusturvaongelma on lisäksi siinä, ettei vammaisilla ihmisillä ole oikeutta valittaa hankintapäätöksestä. Hankintojen sopijaosapuolina ovat vain kunta tilaajana ja palvelun tuottaja. Tästä meillä on tuore ennakkopäätös markkinaoikeudesta ja korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Erityisen paljon vahinkoa on tehty kuntien järjestämissä uusintakilpailutuksissa.

– Henkilökunta ei kilpailutuksen jälkeen aina siirry uuden toimijan palvelukseen, ja asiakkaat menettävät heitä ymmärtävät ja heille tärkeät työntekijät. Tällä voi olla kohtalokkaat seuraukset ihmisten toimintakyvylle.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *