Valmennuksella kirjaamisasiantuntijaksi

Määrämuotoisen kirjaamisen taitoja pääsee hiomaan Kansa-koulu III ‑valmennuksessa.

Kun organisaatiossa on tehty päätös liittyä sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon, ensimmäinen tuki ja ohjaus saadaan Kelan käyttöönottojaksolla.

Tälle organisaatio ilmoittautuu suunnittelemansa käyttöönoton aikataulun mukaisesti. Jokaiselle käyttöönottojen tuen jaksolle on aikataulutettu omat valmistelutilaisuudet, jotka Kela järjestää yhteistyössä THL:n ja Digi- ja väestötietoviraston kanssa.

Lisäksi jokaisella käyttöönotonjaksolla Kela järjestää yhteistyössä THL:n kanssa kaksi toimintatapakoulutusta, joissa sosiaalihuollon toimijat syventyvät kirjaamiseen, tietojen näkymiseen Omakannassa ja uusiin asiakirjarakenteisiin.

Itseopiskelua varten verkosta löytyy jo runsaasti Kanta-materiaalia, kuten alati päivittyvä Kanta-palvelujen käsikirja sosiaalihuollon toimijoille.

Kelan järjestämien koulutusten lisäksi kannattaa tutustua erilliseen Kansa-koulu III ‑kirjaamisvalmennukseen. Se tarjoaa pohjatietoja liittymisestä ja paljon lisäoppia kirjaamistaitojen hiomiseen.

– Kansa-koulu-valmennuksemme starttaavat syvällisistä perusasioista: miksi asiakastyötä ylipäänsä kirjataan, mitä tilanteesta pitäisi kirjata, minkälaista kieltä käytämme ja miten kirjata asioita yhdessä asiakkaan kanssa, hankkeen pääkaupunkiseudun aluekoordinaattori ja erikoissuunnittelija Päivi Tossavainen esittelee.

Koulutuksessa kaikkea peilataan juuri työntekijän harkinnan ja kirjaamisvapauden sekä toisaalta lainsäädännön velvoitteiden välillä.

Tämän jälkeen tutkitaan lainsäädäntöä ja kansallisia määräyksiä.

– Koulutuksessa kaikkea peilataan juuri työntekijän harkinnan ja kirjaamisvapauden sekä toisaalta lainsäädännön velvoitteiden välillä, Tossavainen summaa.

Aiemmissa Kansa-koulu-hankkeissa koulutettiin kirjaamisvalmentajia. Nyt keväällä alkaneessa uusimmassa hankkeessa puhutaan kirjaamisasiantuntijoista. Muutos johtuu siitä, ettei kurssin suorittaneilla ole enää varsinaista velvoitetta jakaa tietojaan yhteisöissään nimenomaan valmentajina.

– Palautteesta ilmeni, ettei valmentaminen tunnu kaikille luontevalta ja termi alkoi jopa asettaa esteitä kolutukseen hakeutumiselle. Asiantuntija-tittelillä haluamme korostaa sitä, että jokainen voi vapaasti ja omalla tavallaan jakaa hankkimiaan tietoja omassa yhteisössään, Tossavainen linjaa.

Avoin materiaalipankki

Valmennusta ei tarvitse puurtaa yksin verkossa, vaikka se suoritetaankin etänä ja oman aikataulun mukaisesti.

– Kurssilla keskustellaan tehtävävastauksista ja niitä kommentoidaan yhdessä toisten kurssilaisten ja valmentajien kanssa, hankejohtaja Nea Kosonen kertoo.

Jokainen saa kuitenkin suorittaa viikkokohtaiset tehtävät läpi omaan tahtiinsa. Tämä joustavuus on kerännyt osallistujilta kiitosta etenkin siksi, että työaikataulut sosiaalialalla tunnetusti ovat vaihtelevia.

Hankkeessa on lanseerattu myös kaikille avoin Kirjaamisfoorumi.fi-sivusto, joka toimii kirjaamisosaamisen avoimena materiaalipankkina.

– Blogitarinoiden ohella foorumista löytyvät valmennuksemme keskeiset diapaketit, joita voi hyödyntää tiedon jakamisessa omassa työyhteisössään, Kosonen kertoo.

– Katsoimme että opetusmateriaali on hyvä jakaa avoimesti etenkin siksi, että kaikki halukkaat tuskin mahtunevat tuleviin valmennuksiimme, mutta tiedonjano ja ‑tarve kasvaa koko ajan.

Juttu varten on haastateltu myös Keski-Suomen aluekoordinaattori Sivi Talvensolaa. Lisää tietoa Kansa-koulu III ‑valmennuksesta löytyy Kirjaamisfoorumi-sivulta.

Tapio Ollikainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *