Valinnanvapauden kynnyksellä

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Maan hallitus kaavailee, että maakuntauudistuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaus tulee voimaan vaiheittain vuosina 2019–2020 ja 2021–2023. Toteutuessaan valinnanvapaus merkitsee massiivista palvelujen ja henkilöstön siirtymistä julkiselta sektorilta yksityiselle sektorille.

Markkinat ovat valmistautuneet valinnanvapauteen jo jonkin aikaa. Nyt suuret, usein terveydenhuollon yritykset ostavat pieniä sosiaali- palveluyrityksiä. Suurten terveysyritysten logiikka ei aina istu sosiaalipalveluiden ytimeen. Niissä ei liioin tunnisteta sosiaalihuollon erityisosaamisen tarvetta. Sekin on havaittu, että yrityksiä yritetään laittaa kilpailukuntoon henkilöstön kustannuksella.

Nyt jos koskaan tarvitaan Talentian ja kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattijärjestöjen yhteistä rintamaa taistelemaan työntekijöiden oikeuksien puolesta aggressiivista työnantajapolitiikkaa vastaan.

Ensimmäisessä sote-uudistuksen vaiheessa 2019–2020 yhtiömuotoiset sosiaali- ja terveyskeskukset tuottavat perustason valinnan palvelut. Sosiaalipalveluista mukana on aluksi vain sosiaalihuoltolain 6 §:n mukainen sosiaalihuollon yleinen neuvonta ja ohjaus.

Neuvonnalla autetaan ja tuetaan asiakasta. Ohjaus on taas neuvontaa laajempaa. Se kattaa asiakkaan ohjaamisen oikean tuen ja palvelujen piiriin sekä asiakkaan sosiaalihuollon palvelujen yhteensovittaminen. Kysymyksessä on selkeästi sosiaalihuollon laillistettujen ammattihenkilöiden osaamista edellyttämä palveluohjaus.

Kuinka paljon sosiaalihuollon neuvontaa ja ohjausta antavaa henkilöstöä tarvitaan maakunnan sosiaali- ja terveyskeskusten yhtiöihin ja yksityisten terveysyritysten sosiaali- ja terveyskeskuksiin on vielä epävarmaa. Ensimmäisessä vaiheessa Talentian jäsenet jäävät siis suurelta osin maakuntien julkisen palvelutuotannon eli liikelaitosten palvelukseen. Maakuntien tehtävänä on asettaa ehtoja suoran valinnan palvelujen tuottajille. Ehdot voivat koskea palvelujen laatua, voimavaroja ja saatavuutta. Talentia esittää, että yksi keskeinen ehto tuleville sosiaali- ja terveyskeskuksille on, että sosiaalihuollon neuvontaa ja ohjausta antavan henkilöstön tulee olla laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *