Uudenvuodenlupaus

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa Jenniä Twitterissä tai pyydä kaveriksi Facebookissa, niin tiedät enemmän! Kuva: Veikko Somerpuro

Tästä vuodesta Suomen historiankirjoihin tullaan kirjoittamaan ainakin hyvinvointialueiden aloittamisesta, palkkaneuvotteluista ja eduskuntavaaleista.  

Uusi vuosi on edessä. Tästä vuodesta Suomen historiankirjoihin tullaan kirjoittamaan ainakin hyvinvointialueiden aloittamisesta, palkkaneuvotteluista ja eduskuntavaaleista.  

Hyvinvointialueiden aloittamisesta on kuukausi. On selvää, että näin valtava muutos vie vuosia, koko sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamisesta puhumattakaan. Ja muutos ei koskaan ole mutkatonta.

Palkkaneuvotteluiden osalta odotetaan mitä vientiteollisuuden puolella tapahtuu. Palkansaajapuolella on kovat tavoitteet korkean inflaation siivittäminä. 

Näillä neuvotteluilla on merkitystä myös kunta-alan sopimusten näkökulmasta. Kunta-alan sopimusten perälaudan mukaan vuosina 2023 ja 2024 palkankorotustaso noudattaa yleistä linjaa, joka perustuu kemianteollisuuden, teknologiateollisuuden ja AKT:n palkankorotusten keskiarvoon tai on vähintään 1,9 %. 

Myös yksityisellä sosiaalipalvelualalla käydään neuvotteluja vuoden 2023 optiovuoden osalta. Jos palkantarkistuksista ei päästä yksimielisyyteen maaliskuun puoliväliin mennessä, työehtosopimus on mahdollista irtisanoa päättymään huhtikuun lopussa. Ja tällöin tarvitaan työtaisteluvalmiutta. 

Kaikki edellä mainittu vaikuttaa huhtikuun eduskuntavaaleihin, joissa päätetään Suomen tulevasta linjasta. Ja kaikella tällä on vaikutuksensa jokaiseen talentialaiseen sosiaalialan korkeakoulutettuun. 

Kaiken muutoksen ja ennakoimattoman keskellä on tärkeää olla ylpeä äärimmäisen tärkeästä työstänne sosiaalipalveluiden ja varhaiskasvatuksen parissa. Sosiaalialan korkeakoulutettujen työn ansiosta jokainen tässä yhteiskunnassa saa apua, tukea, turvaa ja kasvatusta, huolenpitoa ja ratkaisuja yhteiskunnan rakentamiseen paremmaksi. 

Teidän tulee voida hyvin työssänne, jotta yhteiskunnassa voidaan hyvin. Näistä asioista on lupa, tarve ja velvoitekin puhua. 

Siinä hyvä uudenvuodenlupaus; kerrotaan ääneen enemmän onnistumisistamme alalla, vaaditaan tarvittavia muutoksia ja tehdään tämä kaikki yhdessä.  

Jenni Karsio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *