Tv-sarja lastensuojelun maailmasta

Kuva: Yle kuvapalvelu/Johanna Kannasmaa ja Tomi Paijo.

Miten lastensuojelun konkarin ja untuvikon yhteistyö sujuu?

Haluan tehdä työtä, jolla on merkitystä. Näin lausahtaa toinen päähenkilöistä kotimaisessa Pala sydämestä ‑tv-sarjassa, joka sijoittuu lastensuojelun maailmaan. Siinä alan kokenut ammattilainen Rita ja juuri työssä aloittanut Laura ratkovat yhdessä asiakastapauksia.

Maaliskuun lopulla alkaneessa sarjassa paneudutaan erilaisiin lastensuojelun asiakkaisiin. Kerronnan tyyli on hyvin koukuttava ja henkilöhahmot kiinnostavia. Työn intensiivisyys tulee kokemattomalle Ninalle yllätyksenä. Pitkään lastensuojeluyksikköä vetäneen Ritan ura joutuu puolestaan vaakalaudalle lapsiasiakkaan katoamisen vuoksi.

– Pala sydämestä on ennen kaikkea kuvitteellinen draamasarja lastensuojelun työntekijöistä ja työn vaikutuksista tekijöidensä elämään, sanoo Aino Lappalainen, toinen sarjan käsikirjoittajista.

Kiirettä ja uupumusta, ruuhkaa perhesijoituksessa, välinpitämättömiä vanhempia. Sarjan kuva lastensuojelumaailmasta tuntuu aidolta – vakavien aiheiden lisäksi mukana on myös toivoa. Realistisuus ei olekaan ihme, sillä käsikirjoittajat Anna Lappalainen ja Aino Lappalainen ovat tehneet taustatutkimusta usean vuoden ajan.

– Haastattelimme sosiaalialan työntekijöitä työn käytänteistä sekä perehdyimme sosiaalityön kentästä julkisesti saatavilla olevaan materiaaliin, kertoo Aino Lappalainen.

Ensimmäisessä jaksossa pääosakaksikko (Lotta Lehtikari, Niina Koponen) tekee kiireellisen sijoituksen. Pienet sisarukset on saatava turvaan väkivaltaisesta perheestä. Seuraavassa he auttavat nuorisovankilasta vapautunutta Kimiä uudestaan elämän alkuun. Kahden jakson perusteella on vaikea sanoa, mihin iso, vähä vähältä rakentuva tarinakaari johtaa.

– Rita on kulmikas, ristiriitainen ja itsepäinen, mutta myös todella idealistinen. Lasten ja nuorten asema ja hyvinvointi on sille kaikki kaikessa, se tekee mitä tahansa lasten eteen. Sillä on sydän todella paikoillaan, Lehtikari kuvailee hahmoaan.

Sarjasta tulee aiheensa puolesta mieleen tanskalainen Tyttö joka huusi sutta ‑tv-sarja. Verrattuna siihen tämä uutuus on kantaaottavampi ja realistisempi sosiaalityöntekijöiden arjesta. Visuaalisesti niistä kumpikin hiipii iholle.

– Toivoisin, että Pala sydämestä herättäisi ajatuksia auttamistyön haasteista ja vaikutuksista tekijöidensä elämään, Aino Lappalainen toteaa.

Pala sydämestä ‑sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Minna Jerrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *