Tukeva kuin kallio 

Kaisa Yliruokanen on Talentia-lehden päätoimittaja. Kuva: Veikko Somerpuro

Luottamus yhdistää ihmiset rakenteisiin ja toisiinsa. Se on osa onnellisuutta ja ihmisen perusturvallisuuden perusta. 

Viime vuodet ovat olleet kaoottisia ja pelottavia. Järeimmälläkin peruskallioilla rakennetut ihmiset ovat kokeneet rakoilevansa sodan ja pandemian äärellä. Luottamus ei enää tunnu samalta kuin se oli aiemmin. Siitä on tullut ohuempaa. 

Tulevaisuus näyttää epävarmalta myös Sitran megatrendiselvityksessä, joka julkaistiin alkuvuodesta. Megatrendityöllään Sitra haluaa lisätä ymmärrystä tulevaisuuden vaihtoehtoisista kehityskuluista ja mahdollisuuksista, kuinka niihin voidaan vaikuttaa. 

Ihmiset, joilla ei ole ketään luotettavaa, ovat kaikkein haavoittuvimpia.

Vuoden 2023 megatrendeistä tärkein on luonnon kantokyvyn mureneminen. Ekologinen kestävyyskriisi on osa elämäämme emmekä enää pääse pakoon sitä. Se vaikuttaa myös kaikkiin muihin megatrendeihin, joita ovat talouden perustan rakoileminen, hyvinvoinnin haasteiden kasvu, demokratian kamppailun koveneminen ja digivallan kilpailun kiihtyminen. 

Nämä kaikki vaikuttavat luonnollisesti myös sosiaalialalla tehtävään työhön. Talouden perustan rakoillessa globaali eriarvoisuus kasvaa ja rahaa riittää entistä harvemmalle. Kun samaan aikaan väestö ikääntyy ja keskittyy kasvukeskuksiin, on sillä väistämättä vaikutuksia hyvinvointivaltion rahoitukseen ja sote-palveluiden riittävyyteen. 

Niukkuudesta on jaettava entistä useammalle. Yhä useampi on vaarassa pudota ja tarvitsee tukea.  

Kun se mihin olemme luottaneet, lohkeilee, tarvitsemme toisiamme entistä enemmän. Ihmiset, joilla ei ole ketään luotettavaa, ovat kaikkein haavoittuvimpia. 

Heitä varten tekevät työtä sosiaalialan ammattilaiset. Tukevat horjuvaa. Nappaavat kiinni ennen reunaa.  

Suurten muutosten ja epävarmuuden aikoina meidän tehtävämme on luoda toivoa ja luottamusta. Toimia kalliona, johon voi nojata ja luottaa, että se ei lohkea.   

Kaisa Yliruokanen 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *