Torilla tavattiin

Kuva: Veikko Somerpuro

Reilu kuukausi sitten odotimme muun henkilökunnan kanssa Talentian toimistolla jännittyneinä ammattijärjestön hallituksen päätöstä siitä, osallistummeko aktiivimallia vastustavaan mielenosoitukseen. Mielenosoituskylttien painoputiikin yhteystiedot oli jo kaivettu esille, ja Martta-henkisenä ihmisenä muotoilin mielessäni kyltteihin iskulauseita, jotka kävisivät tarvittaessa neuvottelukevään muihinkin tempaisuihin: Ei käy! Stop kyykytys! Vastustamme!

Talentian hallituksen päätöksen jälkeen valmistelut aloitettiin heti, ja ammattijärjestön keltaiset pipot lähtivät tilaukseen. Tiedätte sen tunteen, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen!

Mielenosoitukseen lähteminen oli minulle, entiselle sosiaalityöntekijälle, tärkeää. Me sosiaalialan asiantuntijat arvostamme ihmisiä juuri sellaisina kuin he ovat. Seisomme niiden ihmisten puolella, jotka eivät itse pysty puolustamaan itseään. Tiedämme, että ihmisoikeudet kuuluvat myös työttömälle.

Ilman kansalaisaktiivisuutta moni asia olisi huonommin.

Sosiaalialan ammattilaiset kohtaavat työssään ihmisiä, joita aktiivimalli koskettaa. Lisäksi se koskettaa osaa jäseniämme, vaikka sosiaalialan työllisyystilanne onkin hyvä. Sosiaalialan eettiset ohjeet antavat alan ammattilaisille suunnan siitä, miten työtä tehdään. Talentian lähteminen mukaan mielenosoitukseen oli arvovalinta, jota ei olisi voitu jättää tekemättä.

Torilla tapasimme vihaisen joukon ja kuulimme monta tositarinaa siitä, miten työttömyyden kylmä koura on koskettanut, vaikka sitä on yritetty väistää. Jokainen tarina on ainutlaatuinen ja niiden kertoja arvokas.

Ilman kansalaisaktiivisuutta moni asia olisi huonommin. Painetusta Talentia-lehdestä voit lukea juttukokonaisuuden, jossa luomme katsauksen usein omana aikanaan radikaaleina pidettyihin aatteisiin aina kansalaissodasta lähtien ja kerromme muun muassa, miten 1960-luvun lopussa kohdeltiin niin sanottuja poikkeavia ihmisryhmiä, kuten homoja, alkoholisteja ja vammaisia. Ei hyvin, sen voin paljastaa. Jutun voit lukea myös tästä.

Kaisa Yliruokanen

Päivitetty 5.3.2018 lisätty linkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *