Talousosaamista nuorille

Kortinvartija ‑opas on suunnattu itsenäistä elämää aloitteleville nuorille, mutta se sopii työkäyttöön ja itse kullekin talousosaamisen kansalaistaidoista kiinnostuneille.

Kyösti Hagert ja Pauliina Jokinen kirjoittivat talouskirjan, jollaisen he olisivat itse tarvinneet aloittaessaan nuorina omaa itsenäistä talouttaan. He olisivat kaivanneet muun muassa tietoa siitä, miten verovähennys tehdään, miten välivuosi rahoitetaan tai miten opiskelijan vuosiansiot lasketaan. Kirjan motto on käyttökelpoinen: nauti elämästä, mutta ole itsellesi rehellinen talousasioissa. Hoida talouttasi järkevästi, mutta sopivan leppoisasti.

Kortinvartija − opas itsenäiseen talouselämään on aika järkäle talousosaamisesta, teemoja on paljon ja vinkit pikkutarkkoja. Teos on kuitenkin koottu mukavalla tavalla, ja nykytyyliin kuuluvasti se innostaa lukemisen lisäksi toimimaan. Oppaassa on runsaasti tehtäviä ja tilaa omille muistiinpanoille.

Kirja on tarkoitettu yleisteokseksi, mutta se sopii myös työkäyttöön kaikille, jotka ohjaavat asiakkaitaan talousasioissa. Asiantuntijoina kirjan laadinnassa on käytetty niin Kelan kuin Takuusäätiön talousosaajia.

Mielenkiinnosta voi testata omaakin osaamista. Kuinka usein tarkistat palkkalaskelmasi, oletko saanut kaikki sinulle kuuluvat suoritukset? Tiedätkö, miten lomaraha määritellään tai paljonko palkastasi tulisi mennä pakollisiin sosiaalikuluihin? Tiedätkö, mitä tehdä, jos epäilet virhettä? Näihinkin kirja antaa vastauksia.

Kortinvartija näyttää, että talouden hallinta ei ole rakettitiedettä, vaan se on ennen kaikkea kansalaistaitoja. Kirjoittajat lupaavat, miten pienenkin budjetin saa riittämään. Tällaiset ohjeet saattavat ärsyttää mininitoimeentulon varassa eläviä, mutta silti kirjan konkreettiset tehtävät auttavat suunnittelemaan, punnitsemaan ja rakentamaan omaa taloutta ja miettimään, mihin raha kannattaa käyttää, ja miksi pahan päivän varalle on hyvä varautua.

Kirja tarjoaa myös esimerkkejä sijoittamisesta ja säästämisestä sekä siitä, miten talous saadaan tasapainoon, kun raha-asiat eivät ole menneet putkeen. Pikavippien vaaroistakin varoitellaan – niiden varaan ei arkea kannata rakentaa. Jos kulutusluottoja pesukoneen rikkoontuessa on pakko käyttää, on oppaaseen koottu vertailu erilaisista rahoitusvaihtoehdoista.

Helena Jaakkola

Kyösti Hagert ja Pauliina Jokinen: Kortinvartija. Opas itsenäiseen talouselämään. Atena 2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *