Talentian jäsen sai 25 000 euron korvauksen

Perusturvajohtaja sai muita toimialajohtajia pienempää palkkaa, vaikka tasa-arvolain mukaan samanarvoisesta työstä pitää maksaa sama palkka.

Perusturvajohtajana työskentelevä jäsen sai vahingonkorvausta palkkaerosta ja hyvityksenä palkkasyrjinnästä yhteensä 25 000 euroa.

Perusturvajohtajalle oli vuosia maksettu pienempää palkkaa kuin kunnan muille toimialajohtajille. Pari vuotta sitten jäsen esitti kunnanjohtajalle palkankorotuspyynnön, joka olisi nostanut hänen palkkansa samalle tasolle muiden toimialajohtajien kanssa.

Kunnanjohtaja esitteli kunnanhallitukselle, että palkankorotuspyyntöön suostuttaisiin, mutta hallitus hylkäsi esityksen.

– Koin päätöksen syrjiväksi. Meillä oli tehty vuonna 2014 päätös, että toimialajohtajien palkka perustuu tehtävän vaativuuteen, ei mihinkään muuhun. Kieltävä päätös antoi ymmärtää, ettei työni ole samanarvoista ja yhtä vaativaa kuin muiden toimialajohtajien, kertoo jäsen.

Kun jäsenen oikaisupyyntö ei tuottanut muutosta, vietiin asia ammattijärjestö Talentian avustuksella käräjille. Jäsenen apuna toimi asianajaja Markus Lohi Asianajotoimisto Kasanen & Vuorinen Oy:stä.

– Me väitimme, että perusturvajohtajaa oli syrjitty tasa-arvolain vastaisesti, kun hänelle maksettiin samanarvoisesta työstä pienempää palkkaa kuin miespuolisille muille toimialajohtajille, kertoo Lohi.

Tasa-arvolain vastaista menettelyä

– Tasa-arvolain mukaan samanarvoisesta työstä pitää maksaa sama palkka, ellei ole hyväksyttävää syytä maksaa eri suuruista palkkaa. Esitimme käräjäoikeudelle, että vaikka toimialajohtajien työt eivät olleet sisällöllisesti samoja ovat ne samanarvoisia, kertoo Lohi.

Perusturvajohtajalle maksettiin pienempää palkkaa kuin muille toimialajohtajille.

Kunnalla oli eri näkemys. Kunnan mukaan perusturvajohtajan työ ei ollut yhtä vaativaa kuin muiden toimialajohtajien, koska valta-osa palveluista ostettiin ulkoa ja hänellä oli vähemmän alaisia kuin sivistysjohtajalla – kunta ei tosin huomannut, että teknisellä johtajalla oli vielä vähemmän alaisia ja huomattavasti pienempi budjetti perusturvaan verrattuna.

Puntaroituaan väitteitä käräjäoikeus päätti, että perusturvajohtajan työ on samanarvoista kuin on teknisen johtajan työ, mutta sivistystoimenjohtajan työ oli vaativampaa.

– Käräjäoikeuden mukaan ei ollut perusteltua maksaa perusturvajohtajalle pienempää palkkaa ja häntä oli syrjitty kun hänelle naisena maksettiin samanarvoisesta työstä vähemmän palkkaa kuin miehelle, kertoo Lohi.

Tasa-arvolain vastaisesta syrjinnästä jäsenelle maksettiin 10 000 euroa verovapaata hyvitystä. Lisäksi vahingonkorvauslain nojalla menetetyistä palkoista määrättiin maksettavaksi vahingonkorvausta, jonka summa oli noin 15 000 euroa.

Kun ollaan hinnoittelun ulkopuolella

Kuntien toimialajohtajien palkat ovat KVTES:n hinnoittelun ulkopuolella. Hyvä käytäntö on, että kunta rakentaa läpinäkyvän, loogisen ja objektiivisen mallin siitä, kuinka hinnoittelun ulkopuolella olevien ryhmien palkat muodostuvat.

– On myös tärkeää, että jäsenet tekevät palkkavertailuja omalla kohdallaan, jotta perusteettomiin eroihin voidaan puuttua, sanoo neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen Talentiasta.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *