Sote-uudistus tulee taas

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Eduskuntavaaleissa ja tulevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa ratkaistaan se, mihin suuntaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa yritetään viedä seuraavan neljän vuoden aikana.

Talentian ei ole tarvinnut muuttaa linjaansa: Tehdään ensin sote-uudistus laajemmille itsehallintoalueille julkisen sektorin toimiessa pääasiallisena tuottajana. Otetaan sosiaalihuollon perustason palveluiden kehittäminen uudistuksen keskeiseksi tavoitteeksi. Edetään valinnanvapaudessa vaiheittain perustaen työ kokeiluihin ja tutkittuun tietoon.

Maakuntien valmistelukoneistoa ajetaan nyt alas. Tehtyä valmistelutyötä ei saisi kuitenkaan hukata. Suurin osa maakunnista jäänee seuraamaan tilannetta ja uudistaminen jää taas odottamaan uutta sotea.

Aika näyttää syntyykö tämän vuoden aikana päätöksiä uusista sote-kuntayhtymistä. Kokonaisulkoistuksia ei nyt tarvita, ja onneksi niitä on estämässä niin sanottu rajoituslaki.

Nyt ei pysähtynyt vain sote. Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan kehittäminen yhdistämällä aluehallintovirastot ja Valvira valtion lupa- ja valvontavirasto Luovaksi peruuntui myös. Toimeenpanon valmistelu lopetettiin, ja tehty työ arkistoidaan odottamaan tulevan hallituksen linjauksia.

Talven aikana julkisuuteen tulleet kohu-uutiset vanhusten hoivassa, lastensuojelun laitoshoidossa ja varhaiskasvatuksessa ovat valvojille kova haaste kunnissa sekä aluehallintovirastoissa ja Valvirassa.

Toivon, että valvojien lisäksi palvelutuottajat kunnissa ja yksityisissä yrityksissä heräävät ja laittavat laadun kuntoon.

Olen kiertänyt Talentian 70-juhlavuoden kiertueella 8 paikkakuntaa. Kiertueella olen tavannut puolueiden piirien johtoa, keskuskaupungin sosiaali- ja terveysjohtoa sekä henkilöstöhallinota. Olen kuullut, kuinka kunta-alan järjestelyvaraneuvotteluissa sosiaalityöntekijät ja varhaiskasvatuksen opettajat ovat saaneet korotuksia, mutta myös sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat.

Tapaamisissa olen käynyt läpi erityisesti sitä, että tehtäväjaon uudistamiseen on liitettävä sosionomien tehtäväkuvien tarkistus, vaativuuden arviointi ja palkkauksen parantaminen.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *