Pitkäjänteistä ja laaja-alaista työtä palkkojen eteen 

Mies pöydän ääressä
Kuva: Veikko Somerpuro

Talentiassa palkkaedunvalvontaa tehdään valtakunnallisella, paikallisella ja yksilötasolla.   

Valtakunnallisella tasolla palkkaedunvalvonnan tunnetuimpia piirteitä on yleensä parin vuoden välein uutisoitavat työehtosopimusneuvottelut.  

Talentia on edustettuna sopimussektoriensa merkittävissä TES-pöydissä, joissa neuvotteluita käydään varsinaisen neuvottelukauden lisäksi työryhmissä lähes jatkuvasti. Tahti kuitenkin tiivistyy erityisesti sopimusten ollessa katkolla.   

Kesällä päättynyt lakkojen värittämä neuvottelukierros oli kuntasektorilla poikkeuksellinen ja Talentian kannalta onnistunut. Sote-sopimuksen vahvistunut neuvottelutulos tuo vuonna 2023 hyvinvointialueille jakoon keskimäärin 2,20 % yleiskorotuksen; 0,70 %, paikallista erää; 1,20 % hyvinvointialueiden ja kunta-alan palkkauksen kehitysohjelmaan tarkoitettua korotusta sekä 1,5 % palkkaharmonisaatioon sekä palkkausjärjestelmän ja palkkauksen kehittämiseen tarkoitettua rahaa.

Lisäksi 30.6.2023 maksetaan 467 euron kertapalkkio niille työntekijöille, joiden yhdenjaksoinen työ- ja virkasuhde on alkanut viimeistään 2.5.2023 ja on voimassa 31.5.2023.

Korotukset ovat muuten käytännössä samat kuin paljon puhutut hoitajien sopimukset. Lisäksi neuvotteluissa työajan pidentämistä koskevat työnantajan vaatimukset saatiin estettyä ja perhevapaaetuuksia parannettua. Myös yksityissektori tullee saamaan työvoimakilpailun takia merkittävät korotukset, vaikka vuonna 2022 sovittu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuskausi jäi yksivuotiseksi.   

Aluetyö tärkeä osa edunvalvontaa

Hyvä neuvottelutulos rakennettiin alueilla, joiden asiantuntijoina toimivat sopimusasiantuntijat.  

Hyvästä TES-kierroksesta on neuvottelijoiden lisäksi kiittäminen alueiden onnistuneita työtaisteluita ja lakkotapahtumia. Aluetyö on äärimmäisen tärkeä osa edunvalvontaa.  

Sitä varten Talentialla on 20 alueyhdistystä, kattava – ja uuden strategian myötä yhä kasvava – luottamusmiesverkosto sekä viisi toimintaa koordinoivaa ja alueet erinomaisesti tuntevaa sopimusasiantuntijaa.    

Sopimusasiantuntijat toimivat sekä työehtojen että alueiden asiantuntijoina. He kouluttavat ja tukevat luottamusmiehiä paikallisessa edunvalvontatyössä ja työehtosopimuksissa sekä luovat verkostoja yhdistysten jäsenten ja luottamusmiesten sekä työnantajien välille.  

Luottamusmies on paikallisen edunvalvonnan kivijalka.

Sopimusasiantuntijat myös varmistavat, että valtakunnallisella tasolla tiedetään ja huomioidaan, mitä alueilla tapahtuu. Varautumisen ja reagointikyvyn lisäksi on tärkeää kuunnella ”hiljaisia paikallisia signaaleja”, jotta osataan valmistautua siihenkin, mitä ei vielä ehtinyt tapahtua.   

Edunvalvonnan kasvot

Luottamusmies paikallisen edunvalvonnan kasvot ja yksilöedunvalvonnan kivijalka. Yksilötason työ- tai virkasuhteisiin liittyvissä kysymyksissä jäsenen kannattaa ensisijaisesti hyödyntää jukolaista luottamusmiesten verkostoa. Talentialaisten luottamusmiesten eli ”luottotyyppien” osalta yhteystiedot löytyvät Talentian jäsenille tarkoitetulta verkkosivulta. Muiden jukolaisten yhteystiedot voi pyytää työpaikalta.  

Jos asia ei ratkea, voi asiassa olla yhteydessä Talentiaan verkkosivujen yhteydenottolomakkeen tai päivystyspuhelimen kautta. Jäsenen verkkolomakkeen kautta tullut asia ohjataan juttujen jakajan kautta oikealle asiantuntijalle.  

Sopimusasiantuntijoiden ohella yksilöedunvalvontaa tekevät ja luottamusmiehiä tukevat Talentian juristit ja erityisasiantuntijat. Esimerkiksi juridista asiantuntemusta varten asia ohjataan juristille ja TES-asioissa yleensä alueen sopimusasiantuntijalle. Jäsenen ei siten tarvitse itse tietää, kuka olisi oikea henkilö vastaamaan kysymykseen.   

Työehtoja ja palkkoja yhtenäistetään

Hyvinvointialueiden aloitettua vaihtui työnantajataho suurimmalla osalla talentialaisista. Sen seurauksena työehtoja ja palkkoja tullaan yhtenäistämään ja tehtävänkuvia muokataan. Muutos on myös mahdollisuus. 

Valtakunnallisesti kunta- ja hyvinvointialueilla on käynnissä myös palkkausjärjestelmän uudistaminen siten, että se huomioi paremmin urakehityksen.   

Sekä hyvinvointialueiden palkkaharmonisaatioon että kuntiin työtaisteluilla saatu palkkaohjelma toivat paikallisesti jaettavaksi valtavan rahamäärän, mutta ennen kuin se näkyy tilinauhoissa, tulee varmistaa, että tilanteesta saadaan irti täysi hyöty.  

Talentia tukee ja kouluttaa luottamusmiehiä, kun alueilla neuvotellaan siitä, miten tehtävänkuvia rakennetaan, palkkajärjestelmiä kehitetään, järjestelyeriä jaetaan, ja kuinka palkkaharmonisaatio toteutetaan.  

Hyvä koulutus ja sosiaalialan erityisosaaminen on myös erittäin hyvä syy äänestää talentialaista ehdokasta hyvinvointialueiden tulevissa luottamusmiesvaaleissa.  

Markkinaehtoinen palkkakilpailu nostaa palkkoja

Palkkaedunvalvontaa tehdään myös neuvottelupöytien ulkopuolella. Talentian puheenjohtaja ja erityisasiantuntijat ovat tehneet runsaasti vaikuttamistyötä sosiaalialan ammattihenkilölakiin, henkilöstömitoituksiin, työoloihin sekä sosiaalitakuun sisältöön.  

Nämä tekijät ovat vaikuttaneet työn vaativuustekijöihin ja siten myös työvoiman saatavuuteen. Kun osaavan työvoiman saatavuus ei ole enää itsestäänselvyys, syntyy samalla markkinaehtoista palkkakilpailua, mikä nostaa osaamisestaan huolehtivien työntekijöiden palkkoja TES:n taulukkopalkkoja korkeammalle.  

Sosiaalialan äänen tärkeää kuulua kaikilla tasoilla.

Palkkakilpailu on selkeästi useilla alueilla jo alkanut erityisesti sosiaalityöntekijöiden osalta ja kiihtyy tulevina vuosina myös sosionomien osalta.  

Lisäksi myös yksilötason oikeustapausten ajaminen tuloksellisesti on tärkeä osa edunvalvonnan kokonaisuutta. Esimerkiksi Talentian ajama epäpätevyysalennuksia koskeva tapaus muutti koko alan käytännön ja toi jäsenille takautuvia palkkoja yhteensä miljoonia euroja.   

Sosiaalialan äänen on tärkeää kuulua kaikilla tasoilla, jotta toiminta on vaikuttavaa.  Sosiaalialan työntekijöiden ei itsekään kannata pitää työmarkkinoiden myllerryksessä kynttilää vakan alla.  

Yhteiskunnallinen merkityksemme on valtava. Sitä viestiä kannattaa muistaa toistaa kahvipöydissä, mielipidekirjoituksissa, kehitys- ja palkkakeskusteluissa ja käytävillä. Sosiaalialan äänen tulee kuulua kaikilla tasoilla, jotta edunvalvonta on vaikuttavaa.   

Konstantin Laakkonen 

Juttua päivitetty 5.4.2023 klo 15.59 TES-neuvottelujen lopputuloksen osalta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *