Palkkasaatavan vanhentuminen ja epäpätevyysalennus

Epäpätevyysalennusten takaisinmaksuissa on noussut esiin kiista siitä, vanheneeko työsuhteisten palkkasaatava työsuhteen päätyttyä kahdessa vai viidessä vuodessa.

Jos palkkaan on tehty niin sanottu epäpätevyysalennus, voi palkkasaatavia hakea vanhenemisajan kuluessa jälkikäteen. Myös silloin kun työsuhde on jo päättynyt.

Epäpätevyysalennusten takaisinmaksuissa on noussut esiin kiista siitä, vanheneeko työsuhteisten palkkasaatava työsuhteen päätyttyä kahdessa vai viidessä vuodessa.

Työnantaja kuten esimerkiksi Turun kaupunki on sitä mieltä, että epäpätevyyden perusteella virheellisesti tehtyjä palkkasaatavia voi työsuhteen päätyttyä hakea vain kahden vuoden ajan. Sen jälkeen saatava vanhenee, eikä puuttuvien palkkojen perään kannata enää kysellä.

Älä usko, vaan kysy

Jos entinen työnantajasi on todennut tai antanut päätöksen, että työsuhteen päätyttyä virheelliseen epäpätevyysalennukseen perustuva palkkasaatava on vanhentunut kahdessa vuodessa, ole yhteydessä entisen työpaikkasi jukolaiseen luottamusmieheen.

Päätökseen ei kannata tyytyä ilman, että tilanne tutkitaan tarkemmin.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko on ohjeistanut luottamusmiehiä, ettei kahden vuoden vanhenemisaikaa pidä hyväksyä. Luottamusmiehet neuvottelevat paikallisneuvotteluissa työnantajan kanssa virheellisesti perittyjen epäpätevyysalennusten takaisinmaksusta. Jos neuvotteluissa ei päästä sopimukseen, tehdään työmarkkinasääntöjen mukaisesti erimielisyyspöytäkirja.

Luottamusmies toimittaa erimielisyyspöytäkirjan ammattijärjestö Talentiaan. Tämän jälkeen Talentiassa arvioidaan yhdessä Jukon edustajien kanssa, onko asiassa syytä käydä keskusneuvottelut.

Vanhenemissääntöjä

Työntekijän saatava vanhentuu viidessä vuodessa, jos sen perusteena olevia työehtosopimuksen määräyksiä on pidettävä ilmeisen tulkinnanvaraisina ja määräysten soveltamisesta on työsuhteen päätyttyä syntynyt erimielisyyttä.

Korkein oikeus on ratkaisunsa (KKO:2011:85) perusteluissa todennut, että tällaisena määräyksenä voidaan pitää ainakin sellaista määräystä, jonka tulkinnasta työehtosopimuksen osapuolet ovat olleet erimielisiä.

– Epäpätevyysalennusta on sovellettu virheellisesti niin laajasti, että kyseistä KVTES:n II luvun 9 § 2 mom. työehtosopimuksen määräystä on pidettävä ilmeisen tulkinnanvaraisena. Jos näin ei olisi, miksi niin monet työnantajat ovat soveltaneet tätä määräystä virheellisesti näin pitkään. Tätä voi perustellusti kysyä työnantajalta, toteaa neuvottelupäällikkö Tuomas Hyytinen.

Viranhaltijoiden osalta palkkasaatavat, kuten virheellinen epäpätevyysalennus, vanhenevat kolmen vuoden kuluttua sen vuoden päättymisestä, jolloin saatava on syntynyt. Tästä on säädetty kunnallisen viranhaltijalain 55 §:ssä.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *