Palkat liukumaan

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Perinteisesti kunta-alalla palkat eivät ole liukuneet yli sopimuskorotusten. Nyt tilanne on muuttumassa.

Sosiaalityöntekijöiden palkat ovat työntekijäpulan vuoksi liukuneet lastensuojelussa jo jonkin aikaa. Pääkaupunkiseutu on ollut perässähiihtäjä, mutta nyt palkat ovat lähdössä liukumaan sielläkin.

Sosionomipula näkyy lastentarhanopettajissa, mutta myös muissakin sosionomin koulutusta vaativissa tehtävissä. Lastentarhanopettajien palkoissa liukuminen on pääkaupunkivetoista. Uusissa sote-kuntayhtymissä palkat liukuvat myös palkkaharmonisaation ansiosta.

Kunta-alalla tulee vuoden 2019 alussa maksuun paikallinen järjestelyerä. Pääluottamusmiehet ja luottamusmiehet neuvottelevat työnantajan kanssa siitä, kenen palkkoja nostetaan esimerkiksi palkkauksellisten epäkohtien korjaamiseksi. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla korotukset tulevat keskitetysti taulukkokorotuksina, ja ne nostavat talentialaisten palkkoja niin, että palkkaeroa kuntien vastaaviin tehtäviin kurotaan kiinni.

Ammattijärjestö Talentia katsoo, että pelkät sopimusten mukaiset varsin pienet järjestelyerät eivät riitä sosiaalialan palkkojen korjaamiseen. Kuntatyönantajien ja yksityisten yritysten tulee omaehtoisesti korottaa palkkoja saadakseen osaavaa työvoimaa. Nykytilanteessa jäsenten on myös entistä tärkeämpää työpaikkaa vaihtaessaan tai hakiessaan esittää esimerkiksi Talentian palkkasuosituksen mukaisia palkkavaatimuksia.

Työmarkkinoilla on työrauhasta huolimatta levotonta johtuen maan hallituksen suunnitelmista muuttaa työsopimuslakia ja keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla 79 prosenttia yrityksistä on alle 10 työntekijän yrityksiä eikä näissä työskenteleville Talentian jäsenille voida säätää erilaista irtisanomissuojaa kuin muissa yrityksissä. Toivon, että tilanteeseen löytyy toisia ratkaisuja, jotka edistävät uusien työntekijöiden palkkaamista pieniin yrityksiin.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *