Oletko sinä luottotyyppi?

Asetu ehdolle hyvinvointialueiden luottamusmiesvaaleissa.

Tykkäät kääriä hihat ja istua kuskin paikalle. Pidät mielelläsi kaverinkin puolta. Uskot, että sosiaalialan ammattilaiset ansaitsevat kunnon palkan ja työehdot.

Jos tunnistat itsesi näistä kuvailuista, olet luottotyyppi! Juuri kaltaisiasi Talentia etsii ehdolle hyvinvointialueiden luottamusmiesvaaleihin, jotka järjestetään 2023 maaliskuun loppuun mennessä.

Kyseessä on historiallinen hetki, sillä luottamusmiesvaalit käydään ensimmäistä kertaa uusilla hyvinvointialueilla.

– Talentialainen sosiaalialan ammattilainen ymmärtää nimenomaan sosiaalialan ominaispiirteet. Siksi on tärkeää saada kaikille hyvinvointialueille mahdollisimman paljon talentialaisia luottamusmiehiä, sanoo Talentian työsuhdeasioiden päällikkö Konstantin Laakkonen.

Asetu siis ehdolle vaaleihin ja varmista, että sosiaalialan ääni kuuluu työpaikoilla. Näin mahdollisuudet vaikuttaa työoloihin ja työehtoihin paranevat.

Ja jos kollegoissasi on talentialaisia luottotyyppejä, kannusta heitä ehdolle. Ja kun äänestyshetki koittaa, äänestä talentialaista ehdokasta luottamusmieheksi.

Työelämän luottotyyppejä

Mitä luottamusmies tekee? Luottamusmiehet ovat työelämän luottotyyppejä, jotka tekevät töitä sen eteen, että asiat luistavat työpaikalla. Kun työntekijöiden ja työnantajan yhteistyö toimii, voivat kaikki yleensä paremmin ja työ on tuloksellisempaa.

– Luottamusmies on työntekijän lähin tuki työpaikalla. Luottamusmiehet auttavat, jos työnantajan kanssa syntyy erimielisyyksiä. He pääsevät lisäksi vaikuttamaan työsuhteen ehtoihin, kuten palkkaukseen työyhteisössä sekä varmistamaan, että työehtosopimuksia ja työelämää koskevia lakeja noudatetaan, Laakkonen anoo.

Hyvä on kuitenkin huomata, että luottamusmiehet ajavat vain ammattijärjestöön järjestäytyneen asioita.

Luottamusmies on työntekijän lähin tuki.

Kukaan ei synny luottamusmieheksi, vaikka sosiaalialan ammattilaiset ovat saaneet jo peruskoulutuksessaan osaamista, jota tehtävässä tarvitaan. Esimerkiksi hyvistä neuvottelutaidoista on hyötyä.

Luottamusmiehen työ on aivan tavallisen ihmisen työtä, jonka oppii tekemällä. Aiempaa kokemusta luottamusmiehenä toimimisesta ei tarvitse olla. Tärkeintä on kiinnostus ja halu parantaa työelämää.

– Yhtä lailla kokenut ehdokas kuin uusi, jolla on tuoreita näkemyksiä, on erittäin sopiva luottamusmieheksi, Laakkonen korostaa.

Ketään ei jätetä yksin

Tukea tehtäväänsä luottamusmies saa Talentialta, yksin ei ketään jätetä. Tarjolla on muun muassa koulutuksia, joista saa tehtävässä tarvittavan tiedon ja osaamisen.

Lisäksi vertaistukena toimivat muut luottamusmiehet. Myös työsuojeluvaltuutettu ja henkilöstöhallinnon ammattilaiset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Aiempaa kokemusta ei tarvita.

Askarruttavissa asioissa voi aina kääntyä Talentian toimiston puoleen.

– Tiesitkö, että luottamusmiehellä on vahvempi irtisanomissuoja? Se tarkoittaa, että hän voi nostaa esille työpaikan epäkohtia ilman pelkoa, että menettää työnsä sen takia, Laakkonen sanoo.

Luottamusmiestehtäviä ei hoideta muun työn päälle, vaan niitä on oikeus tehdä työajalla.

– Sen voin luvata, että luottamusmiehenä oppii lisää siitä, miten työelämä toimii ja miten siihen pystyy vaikuttamaan. Oma osaaminen lisääntyy, mistä on hyötyä uralla. Ja voiko olla kiinnostavampaa ajankohtaa lähteä ehdolle vaaleihin kuin juuri nyt, kun työehdot ja työympäristö muuttuvat, Laakkonen sanoo.

Lue lisää luottamusmiesvaaleista: talentia.fi/luottamusmiesvaalit

Johanna Merilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *