Neuvottelukierros luupin alle

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Ennakkoon arvioitiin, että tämän vuoden työ- ja virkaehtosopimuskierroksesta tulee vaikea. Sitä se tosiaan oli! Kävimme pitkästä aikaa liittokierroksen keskitettyjen työmarkkinasopimusten jälkeen.

Raamit neuvotteluille tulivat jo syksyn vientiteollisuudessa tehdyistä ratkaisuista. Kuntasektorille uudet sopimukset sovittiin ilman valtakunnan sovittelijan apua. Alalle julistettu ylityö- ja vuorovaihtokielto toi kuitenkin esiin, kuinka monet julkiset palvelut toimivat työntekijöiden joustojen varassa. Tähän ongelmaan palaamme vielä myöhemmin.

Yksityisen sektorin neuvottelut eivät edenneet ilman lakkovaroituksia. Yliopistoissa toteutuikin yksi lakkopäivä. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla ratkaisuun päästiin juuri ennen ensimmäisten lakkojen toteuttamista. Talentian työtaisteluvalmius oli hyvä ja saimme kentältä neuvottelijoille vahvan tuen. Kiitos jäsenille ja kaikille järjestövalmiustyössä mukana olleille!

Neuvottelut eivät ole loppuneet. Talentia jatkaa työtään kohti seuraavaa liittokierrosta kunta-alan sote- ja sos-ryhmissä, joissa neuvotellaan sosiaalialan ammattihenkilöiden palkkauksesta ja työajoista. Nyt saavutettujen sopimusten pohjalta kuntasektorilla tehdään tulevaa palkkaohjelmaa varten tilastoselvitys siitä, miten kunta-alan palkat ovat kehittyneet yksityiseen sektoriin nähden.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskennellään palkkaselvitys- ja palkkaussopimuksen uudistamisryhmässä. Osapuolten yhteisessä tilastoryhmässä tehdään palkkavertailut suhteessa kuntasektoriin, ja palkkaohjelma aloitetaan.

Liitossa tehtävän työn rinnalle on syntynyt sosiaaliseen mediaan useita aktiivisia yhteisöjä, jotka ajavat palkkauksen parantamista. Näiden ryhmien tavoitteet ovat samat kuin Talentialla: jäsenten työmarkkina-aseman ja palkkojen parantaminen.

Kaikenlainen julkinen keskustelu, yhteydenotot päättäjiin ja some-tempaukset tukevat työtämme. Some-yhteisöt myös haastavat meitä, ja se on hyvä. Saamme kiriapua itse työmarkkinaneuvotteluihin, mutta myös jäsenten tilanteisiin, joissa ongelmia ratkotaan työpaikoilla työnantajan ja luottamusmiesten sekä Talentian toimiston henkilöstön kesken neuvotellen.

Tero Ristimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *