Mielenterveyskuntoutujien Rikki-kollektiivi murtaa tabuja taiteen keinoin

– Taide on ylittämätön keino ilmaista omakohtaisia tarinoita ja lisätä tietoisuutta kipeistä ja peitellystä asioista. Taide on myös välineenä matala ja ketterä, sanoo Juulia Jurvinen. Kuva: Jyrki Komulainen

Eri alojen taiteilijoiden Rikki on uusi taideprojekti, joka kertoo mieleltään sairastuneiden kokemuksista, kertoo kollektiivin jäsen Juulia Jurvanen.

Kun näin Rikki-kollektiivin ensimmäiset taiteelliset julkaisut ja kävin heidän näyttelyssään, olin vaikuttunut. Minua kosketti sekä ammatillisesti että myös henkilökohtaisesti kollektiivin taiteilijoiden tapa lähestyä mielen sairauksia ja kertoa kuntoutumistaan tarinoita taiteen keinoin, kertoo Juulia Jurvanen.

Kollektiivi antaa vertaistukea ja apua niille, jotka kärsivät mielenterveysongelmista.

− On hienoa, että Rikki-projekti on avannut luovan kanavan kertoa rehellisellä otteella psyykkisistä sairauksista ja niistä kuntoutumisesta. Kollektiivi rikkoo tabuja puhumalla kaunistelematta ja ilman häpeää psyykkisistä sairauksista ja murtaa mielenterveyteen liittyviä stigmoja raikkaalla tavalla.

Rikki toimii avoimesti ja kynnys tulla mukaan pidetään matalalla.

− Otin yhteyttä kollektiiviin ja pääsin mukaan ryhmään. Olen nyt ollut mukana yhdessä näyttelyssä ja ohjannut työpajoja ja töitäni on projektin blogissa.

Juulia Jurvisella on sosionomin (AMK) ja taidekasvattajan (TaM) ‑tutkinnot. Hän tekee tällä hetkellä freelancerina monenlaisia töitä, joissa voi yhdistää nämä kaksi puolta itsestään.

− Olen opettanut muun muassa työväenopistossa ja ammattikorkeakoulussa sekä sosiaalialan eri toimipisteissä. Olen juuri saanut apurahan omaan sarjakuvatarinaan, joka käsittelee läheiseni sairastumista bipolaarihäiriöön.

Rikki-projektilla on monenlaista toimintaa, johon pääsee tutustumaan Rikki-verkkosivuilla.

Projektissa järjestetään näyttelyitä ja työpajoja, julkaistaan lehteä ja blogia. Mukana on noin sata taiteilijaa, ja toimintaa koordinoi sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Apila Pepita Miettinen. Hän toimii Rikki-lehden päätoimittajana ja laittoi myös aikoinaan koko projektin aluille.

− Kannustan mielenterveysasioista kiinnostuneita sosiaalialan ammattilaisia tutustumaan Rikki-projektin töihin meidän verkkosivuillamme. Omien asiakasryhmien kannalta voi olla hyödyksi tietää tällaisen kollektiivin olemassaolosta.

− On avartavaa lukea Rikki-blogia, joka raottaa ovea toisenlaiseen maailmaan kuin mistä kertovat vaikkapa verkon lukuisat muotiblogit. Sosiaalialan ammattilaisena on hyvä tutustua julkaisuihin, jotka tuovat näkyväksi palveluiden käyttäjien näkökulman.

Rikki-blogiin voi kuka vain tarjota omaa taidettaan julkaistavaksi. Rikki-lehden voi tilata työpaikalle. Uusi numero on ilmestymässä syyskuussa. Lehdissä on sarjakuvia, runoja, kuvitusta ja valokuvia. Lehden teokset ovat käsitelleet muun muassa masennusta, hulluksi leimaantumista, ahdistuneisuutta ja terapiassa käymistä.

− On tärkeää, että psyykkisiä sairauksia sairastavat ja niistä kuntoutuvat haastavat meitä kohtaamaan omia ennakkoluulojamme niin ammattiauttajina kuin muutoinkin kanssaihmisinä. Pohtimaan vallan ja eristämisen, hyväksymisen ja osallisuuden teemoja yhteiskunnassamme. Puhumalla avoimesti mielenterveydestä pyritään tasavertaisuuteen, joka tärkeä pyrkimys, kun ajattelen sitä sosiaalialan ammattilaisena.

Taide ja sarjakuva ovat ylittämätön keino ilmaista omakohtaisia tarinoita ja lisätä tietoisuutta kipeistä ja peitellystä asioista. Taide on myös välineenä matala ja ketterä.

− Toisinaan Rikki-työpajoihin osallistuu huonokuntoisiakin ihmisiä, ja heille kokemus on ollut todella voimaannuttava. Taiteentekijälle ei mikään ole tabu, ja mitä tahansa teemaa voi käsitellä taiteen keinoin.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *