”Meillä ei palkoilla kilpailla”

Sosiaalialan henkilöstöpula ratkaistaan parhaiten riittävillä resursseilla, työn vaativuutta vastaavalla palkalla, työhyvinvointiin satsaamisella ja asiantuntevalla johtamisella.

Päätoimittaja Kaisa Yliruokanen.
Kuva: Veikko Somerpuro

Olen hakenut elämässäni lukuisia työpaikkoja, joihin olen esittänyt palkkatoiveen itse, vaikka sitä ei ole pyydetty. Niistä suurin osa on ollut julkisen sektorin sosiaalialan työtehtäviä, joiden työpaikkailmoituksessa on ilmoitettu ”palkkaus KVTES:n mukaan”.

Yhdellä kierroksella hain avoimilla hakemuksilla suunnilleen kaikkiin pääkaupunkiseudun kuntiin sosiaalityöntekijäksi. Palkkaa pyysin tonnin enemmän kuin siihen aikaan yleensä maksettiin. Pitäähän työstä maksaa sen vaativuuden mukaan.

Kauppoja ei tullut. Sen sijaan tuli puheluita, että ottaisimme sinut, mutta emme maksa yhtään enempää kuin meillä on tapana ollut.

Koska sosiaalialan työntekijöistä ei kilpailla. Koska meillä on nämä palkat ja niillä mennään. Koska voisit mieluummin vetää hakemuksesi pois, kun meillä on täällä tämä toinen hakija, jolla tosin ei ole vaadittavaa koulutusta, kuten sinulla on, mutta hän tekee halvemmalla.

Takavuosien tapahtuman tulivat mieleeni, kun Talentia alkoi epäillä sosiaalialan palkkakartellia.

Sosiaalialan henkilöstöpulan kanssa on painittu iät ja ajat.

Hufvudstadsbladetin 31.10. uutisesta ilmeni, että Itä-Uudenmaan kunnissa oli keskusteltu, ettei sosiaalityöntekijöiden palkoista kilpailtaisi kuntien välisen solidaarisuuden ja sote-uudistuksen myötä tehtävän palkkaharmonisoinnin vuoksi.

En ollut aivan älyttömän yllättynyt. Sosiaalialan henkilöstöpulan kanssa on painittu iät ja ajat.

Ratkaisuksi tarjotaan yleensä koulutuspaikkojen lisäämistä ja erilaisia sujuvoittamisjärjestelyjä, joilla tehtäviä voidaan siirtää jollekin, jolla on suunnilleen soveltuva koulutus vaikka jostain lähitieteestä.

Siitäkin huolimatta, että ongelma ratkaistaan parhaiten riittävillä resursseilla, työn vaativuutta vastaavalla palkalla, työhyvinvointiin satsaamisella ja asiantuntevalla johtamisella.

Muutos on kuitenkin mahdollinen. Maaliskuussa työtään aloittavat uudet aluevaltuutetut, joiden tehtävänä on huolehtia, että hyvinvointialueella voidaan aidosti hyvin.

He myös luovat raamit sille, miten alueen työntekijät jaksavat työssään, millaiset resurssit heillä on ja saavatko he palkkaa, joka heille kuuluu.

Sinulla on valta äänestää, kuka näistä asioista päättää.

Sinulla on myös mahdollisuus kertoa ehdokkaille ja myöhemmin valituille, miksi sinun työstäsi pitää maksaa ja miksi siihen tarvitaan riittävästi resursseja.

Mieti siis tarkkaan, ketä äänestät ja vaalipäivänä 23.1. anna äänesi ihmiselle, joka seisoo sinun puolellasi.

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *