Luottamusmies työskentelee työntekijöiden hyväksi

– Huippuhetkiä ovat onnistumiset, kun vaikea juttu saadaan ratkaistua niin, että kaikille tulee hyvä mieli, sanoo Katri Maahi. Kuva: Laura Vesa

Luottamusmies Katri Maahi tekee monipuolista vaikuttamistyötä: hän istuu henkilöstön edustajana erilaissa työryhmissä, vastaa työntekijöiden yhteydenottoihin ja neuvoo heitä eteenpäin, tapaa poliittisia päättäjiä ja virkamiesjohtoa.

Henkilöstön ääntä pitää tuoda esiin monessa paikassa. Vaikuttamistyö ei ole niin näkyvää, mutta teen sitä jatkuvasti. Vaikuttamisen paikat on hoksattava ja niitä on käytettävä, Katri Maahi sanoo.

Hänen mielestään luottamusmiehen työtä voi tehdä monin tavoin, eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Maahi sanoo tekevänsä työtä kehittämisnäkökulmasta.

– Haluan kehittää työelämää ja vaikuttaa työolosuhteisiin, jotta työntekijät pystyvät ja jaksavat tehdä tärkeää työtään.

Maahi on ollut kehittäjähenkinen aina. Ennen luottamusmiehen uraa hän työskenteli yli kymmenen vuoden ajan sosiaalityöntekijänä, viimeksi lastensuojelussa Tampereen kaupungilla.

Lastensuojelussa oli vuosia kärsitty ongelmista, joihin Maahia kiinnosti etsiä ratkaisuja. Kun silloinen luottamusmies ehdotti Maahille luottamusmieheksi ryhtymistä, ei hänen tarvinnut kauan miettiä vastaustaan.

– Aloitin luottamusmiehenä 2014 syksyllä. Tein ensimmäisen vuoden työtä 50-prosenttisesti, mutta sitä oli hankala yhdistää lastensuojelutyöhön. Sitten saimme neuvoteltua luottamusmiehen työn kokoaikaiseksi.

600 työntekijää

Maahi on yksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn luottamusmiehistä Tampereen kaupungilla. Hänellä on edustettavana noin 600 työntekijää. Talentian jäseniä heissä on eniten, mutta mukana on pieni joukko myös muiden liittojen jäseniä, kuten toimintaterapeutteja.

Olen tyyppinä kehittämishenkinen ja yhteistyöhön pyrkivä.

Työntekijät ottavat yhteyttä usein asioissa, jotka liittyvät esimerkiksi työmatkoihin, päivärahoihin ja palkanmaksuun. Maahin apua pyydetään myös työn kuormitukseen liittyvissä kysymyksissä. Silloin mukaan tulevat työterveyshuolto ja työsuojeluvaltuutettu.

– Ristiriitatilanteiden kaltaisia isoja solmujakin tulee eteen. Ne voivat olla tosi hankalia, joten niiden ratkaisemiseen menee paljon aikaa, Maahi sanoo.

Osa apua pyytävistä tarvitsee enemmän tukea kuin toiset. Yhdelle riittävät Maahin neuvot, toisen kanssa hän lähtee kaveriksi mukaan neuvotteluihin.

Yhteistyötä tavoitellaan

Parasta luottamusmiehen tehtävässä on, kun saa autettua ihmisiä. Työssä on paljon samaa kuin perussosiaalityössä.

– Huippuhetkiä ovat erityisesti sellaiset onnistumiset, kun jokin kinkkinen juttu saadaan ratkaistua niin, että kaikille tulee hyvä mieli. Toisaalta ihmisillä voi olla toiveita, joihin keinoni eivät riitä. Tällöin ei välttämättä saada edustettavan haluamaa lopputulosta.

Yksin työtä ei tarvitse tehdä eikä hankalia asioita miettiä itsekseen. Tukena ovat muut luottamusmiehet, joiden kanssa Maahi keskustelee säännöllisesti. Myös työsuojeluvaltuutettu ja henkilöstöhallinnon ammattilaiset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Luottamusmiesvuodet ovat opettaneet Maahille neuvottelutaitoja ja uskaltamista. Asioita kannattaa lähteä viemään eteenpäin ilman turhaa arkailua, sillä muuten työelämässä mikään ei muutu.

– Tässä on kyse ennen kaikkea yhteistyöstä. Sellainen käsitys on vanhanaikainen, jos kuvittelee luottamusmiehen huutavan barrikadeilla tai riitelevän. Noin käyttäytymällä polttaa vain sillat.

Maahi on viihtynyt luottamusmiehenä, joten hän toivoo voivansa jatkaa tehtävässään vielä jonkin aikaa. Edessä ovat työntekijöiden kannalta kiinnostavat ajat, kun maakuntauudistus kulkee eteenpäin. Maahi on Tampereella uudistuksen valmistelussa mukana henkilöstön edustajana ja siten pitämässä ääntä työntekijöiden puolesta.

Johanna Merilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *