Luottamusmiehen työ on neuvottelemista

– Koen äärimmäisen tärkeänä, että luottamusmiehenä pääsen välittämään työntekijöiden tuntoja ja kuulumisia johtoon päin, sanoo Merja Granholm. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Talentialainen luottamusmies työpaikalla on jäsenelle korvaamaton tuki, kun työsuhteessa jokin hiertää tai palkoista pitäisi neuvotella.

Sosiaaliterapeutti Merja Granholm jättää A‑klinikan pääluottamusmiehen pestin haikeana taakseen keväällä. Intoa olisi ollut jatkaa työtä vielä pidempään, mutta edessä koittavat eläkevuodet.

– Olen valtavasti tykännyt luottamusmiehenä toimimisesta. Tuntuu että näin vanhoilla päivilläni olen päässyt oikeastaan kunnolla vauhtiin, ja nyt tämä sitten loppuu, Granholm nauraa.

Granholmilla ehti kertyä luottamusmiesuraa seitsemän vuoden ajalta, ensin varaluottamusmiehenä ja lopulta viimeiset kaksi vuotta pääluottamusmiehenä. Tehtävään ajoi halu vaikuttaa työelämään.

Mukaan lähtemistä helpotti myös tieto siitä, että Talentia pitää hyvää huolta luottamusmiehistään. Tehtävään saa koulutusta pari kertaa vuodessa ja tukea saa aina Talentian toimiston asiantuntijoilta.

Luottamusmies edustaa ammattiliittoa ja siihen kuuluvia työntekijöitä. Granholm edustaa A‑Klinikalla Talentian jäseniä. Hänen tärkeimpänä tehtävänään on valvoa, että työpaikalla noudatetaan työehtosopimuksia ja työelämää koskevia lakeja.

– Saan työntekijöiltä erityisesti palkkaukseen, työaikaan ja työsopimukseen liittyviä kysymyksiä. Neuvottelen paljon henkilökohtaisista ja tehtäväkohtaisista lisistä. Opiskelijat puolestaan kysyvät jonkin verran epäpätevyysalennuksista, Granholm kertoo.

Luottamusmies on muutosagentti

Merja Granholm pitää työnsä parhaana puolena sitä, että saa olla näköalapaikalla organisaation toimintaan.

– Koen äärimmäisen tärkeänä, että luottamusmiehenä pääsen välittämään työntekijöiden tuntoja ja kuulumisia johtoon päin, Granholm pohtii.

Huonoja puolia hänen on vaikea löytää. Välillä eteen tulee hankalia tapauksia, joiden selvittäminen vaatii aikaa, mutta se kuuluu Granhomin mukaan asiaan eikä edes tunnu niin ikävältä.

Luottamusmiehen työ on kuin tutkimusmatka.

Granholm toimii luottamusmiehenä oman työnsä ohessa. Hänellä on edustettavanaan noin 50 Talentian jäsentä. Välillä Granholmiin otetaan paljon yhteyttä ja pyydetään apua, joskus taas on hiljaisia aikoja. Tehtäviin kuuluvat myös säännölliset kokoukset johdon kanssa.

– On vaikea antaa täsmällistä tuntimäärää tehtävän vaatimasta ajasta. Hiljaisina aikoina saatan joskus odottaa, että kunpa tulisi vähän säpinää ja keissejä ratkottavaksi, Granholm sanoo.

Luottamusmiehen tehtävä sopii yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisesta kiinnostuneille. Granholm kannustaa Talentian jäseniä lähtemään luottamusmieheksi, sillä sosiaalialan ammattilaiset ovat jo työnsä ja koulutuksensa puolesta hyviä tehtävään.

– Olemme muutosagentteja. Se tiivistää hyvin sen, miten hoidamme asiakkaidemme asioita. Samalla kompetenssilla meidän olisi syytä hoitaa myös omia asioitamme, Granholm sanoo.

Vastakkainasettelua ei kannata viljellä

Luottamusmieheksi ei tarvitse käydä kouluja tai pitkiä kursseja. Granholm kertoo kasvaneensa tehtävään vuosien myötä. Jokainen yhteydenotto ja tapaus on erilainen, ja niistä jokaisesta oppii aina uutta.

– Tulin ihan pystymetsästä tähän hommaan. Aluksi tuntui, etten tiedä mistään mitään. Mutta sitten vain lähdetään ottamaan selvää ja tutkimaan tapausta kerrallaan. Näin työhön pääsee sisälle ja pääsee eteenpäin. Tämä työ on kuin tutkimusmatka, jatkuvaa oppimista, Granholm kuvailee.

Granholmin mukaan luottamusmiehen pitää olla kiinnostunut ihmisistä ja heidän asioidensa ajamisesta. Tärkeää on myös uskaltaa ottaa asioita puheeksi. Hän kumoaa käsityksen siitä, että luottamusmiehen työ olisi tappelemista työnantajan kanssa.

– Tällaista vastakkainasettelua paljon viljellään, mutta se ei pidä paikkaansa. Tämä työ on ennen kaikkea neuvottelua. Neuvottelemalla on helpompi päästä hyvään tulokseen, kuin tappelemalla. Kun on hyvät yhteistyösuhteet, voi saada omaa agendaansa läpi ihan eri tavalla, Granholm sanoo.

Luottamusmiehen tärkeä ominaisuus onkin diplomaattisuus niin työntekijöiden kuin työnantajien suuntaan. Granholm muistuttaa, että molemmat osapuolet jakavat yhteisen agendan: saada firma menestymään mahdollisimman hyvin.

Talentialaisia luottamusmiehiä tarvitaan lisää yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Jos työpaikaltanne sellainen puuttuu, miksi et ryhtyisi itse hommaan?
Sosiaalialan ammattilaisten asioita ajaa osaavimmin oman alan luottamusmies. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman monelta työpaikalta löytyy talentialainen luottamusmies. Lue lisää: www.talentia.fi/luottamusmieheksi

Johanna Merilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *