Lastensuojelu tuli lauluun

Lastensuojelu teemana on löytänyt tiensä kaunokirjallisuuteen ja elokuviin, valokuviin ja näytelmiin. Harvinaisempaa ellei peräti ainutkertaista on, että lastensuojelu inspiroi lauluntekijää.

Lihattomat lapset ‑kappale on osa suurempaa kokonaisuutta, trilogiajulkaisun ensimmäinen single. Kokonaisuuden muut kappaleet julkaistaan loppuvuoden aikana.

Kukin kolmesta kappaleesta on itsenäinen teos, jonka teemana on lapsuus ja sen vaikutukset tähän päivään. Jari Uutela kertoo nyt julkaistun kappaleen saaneen inspiraation niistä ajoista, jolloin hän työskenteli lastensuojelussa. Uutela on paitsi laulaja ja lauluntekijä, myös nuorisotyöntekijä.

Kappale kertoo osittain fiktiivisen tarinan Jarista ja hänen lapsuudenystävästään Timosta. Timo oli hyvä tyyppi, mutta tuli huonosti toimeen opettajien kanssa. Jari ja Timo elivät lapsuutensa aikana, jolloin ei juuri tunnettu ADHD-diagnooseja eikä ylivilkkaiden lasten kanssa osattu toimia. Niinpä Timo oli jatkuvassa tarkkailussa ja opettajien silmätikku.

Jaria ja Timoa yhdistivät ongelmat kotona. Jarin isä oli alkoholisti, ja turvattomuuden tunne oli siksi aina läsnä, mutta Timoa hakattiin kotona ihan kunnolla.

Timon kotiongelmat heijastuivat käytökseen, koulumenestykseen ja vapaa-aikaan. Hän alkoi jo varhain luisua pikkurikollisuuden pariin ja sitten yhä syvemmälle rikoksiin ja päihteisiin. Elämä vei miehet erilleen. Jari kouluttautui nuorisotyöhön ja nyt ajan vie entistä enemmän musiikki. Timon maallinen matka päättyi liian nuorena.

Lihattomat lapset ‑kappale kestää monta kuuntelukertaa. Etenkin tarinan vuoksi. Näkökulma on lapsen kokemuksessa. Tarinassa korvaan pistää sarkastiset sanat äidin yhtäkkisestä ryhdistäytymisyrityksestä, kun lastensuojelu tulee perheen kuvioihin mukaan.

Laulua kuunnellessa tulee mieleen sanoittajan ja laululyriikan puhemiehen Heikki Salon sanat: jos haluat viestisi maailmalle, tee laulu − laululyriikassa on hallitsematonta voimaa. Filosofi Arthur Schopenhauerin kerrotaan puolestaan sanoneen, että musiikki voi kertoa ilosta tai surusta. Musiikki ei kuitenkaan pysty tarkentamaan, millaisesta ilosta tai surusta on kulloinkin kyse. Siksi laulussa on teksti.

Vaikka on Uutelan ääntäkin miellyttävää kuunnella. Vahvana soljuva lauluääni, hyvä tekstityöskentely ja fraseeraus ovat aina plussaa.

Helena Jaakkola

Lihattomat lapset, 2018. Esittäjä, sävellys ja sanoitus: Jari Uutela. Sovitus: Sami Tamminen ja Erkki Mela. Spotify, Deezer, Youtube.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *