Lapsuuden tärkein paikka 

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta.

Edunvalvontatyö varhaiskasvatuksen osalta tuo monia uusia tuulia syksylle ja tuleville vuosille.

Syksyn tietää koittaneen, kun sunnuntai-iltana nimikoi lapuilla pieniä saappaita, tossuja ja vaatteita.  

Seuraavana aamuna vatsassa on tuttu poreileva jännitys, kun kävellään ylämäkeä ja avataan jo monen vuoden ajalta tutuksi tullut päiväkodin portti.  

Parasta on nähdä kesän jäljiltä päivettyneitä lasten ja aikuisten kasvoja, jotka eivät ole lainkaan vieraita. Pian heilahtaa kuopuksen käsi, sinne meni innoissaan leikkimään, oppimaan ja kasvamaan.  

Minä lähden ratikalla kohti rautatieasemaa ja Pasilaa ajatuksissani, että työni ja työmme Talentiassa on todella tärkeää, jotta varhaiskasvatuksessa on hyvä jokaisen tehdä työtä ja jotta jokainen voi jättää levollisin mielin lapsensa yhteen lapsuuden tärkeimmistä paikoista.  

Edunvalvontatyö varhaiskasvatuksen osalta tuo monia uusia tuulia syksylle ja tuleville vuosille. Maamme tuoreen hallituksen ohjelmasta oli ilahduttavaa lukea, että hallitus aikoo selkiyttää sosionomien roolia varhaiskasvatuksessa.  

Talentia on tehnyt määrätietoisesti töitä tämän eteen ja ohjelman kirjaus tulee saattaa konkretiaan mahdollisimman nopeasti ja hyvin.  

Hallitusohjelma tuo eteen kuitenkin monia muita huolenaiheita työntekijöiden aseman heikentämissuunnitelmineen ja näissä riittää työnsarkaa.  

Syksyn alkuun saimme myös uutiset siitä, että yksityiset varhaiskasvatustoimijat siirtyvät Hyvinvointiala HALI ry:stä Sivistan jäseniksi. Nykyinen työehtosopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun ja sen suhteen ei aiheudu muutoksia.  

Uusia tuulia edunvalvonnassa.

Tulevaisuuden suhteen on kuitenkin suuria kysymyksiä, sillä työntekijöitä edustavat neuvotteluosapuolet ovat vielä auki. Talentiassa teemme hartiavoimin töitä, jotta voimme jatkossakin edustaa parhaalla asiantuntemuksella varhaiskasvatuksessa työskenteleviä sosiaalialan korkeakoulutettuja yksityisen varhaiskasvatusalan työehtosopimuspöydässä.  

Kun haluamme, että sosiaalialan korkeakoulutettujen osaaminen varhaiskasvatuksessa tunnistetaan ja sitä arvostetaan, on varhaiskasvatuksessa toimivien sosiaalialan korkeakoulutettujen järjestäytyminen Talentiaan nyt äärimmäisen tärkeää.  

Talentiassa me tunnemme parhaiten sosiaalialan korkeakoulutettujen osaamisen ja Talentia on se liitto, joka pitää teidän puolianne.  

Illalla palatessani juna-asemalta kotiin, mietin jo mihin seikkailuihin ja tilanteisiin lapseni on päiväkotipäivän aikana päätynyt. Vaikka työpäiväni on ollut pitkä, tiedän että lapseni seikkailut ovat olleet hänelle mieleisiä ja hän on saanut viettää päivänsä turvallisessa ja innostavassa ympäristössä.  

Jenni Karsio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *