Kuusikymppinen etsii töitä

Talentialaisten, työttömyysturvasta huolehtii Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko. Työttömyyskassat maksavat jäsenilleen ansiopäivärahaa.

Vaikka sosiaalialan korkeakoulututkinnon suorittaneilla on hyvä kysyntä työmarkkinoilla, työttömyysjaksoja voi silti osua työuralle. Tällöin on tärkeää olla työttömyyskassan jäsen. Talentian jäsenten työttömyyskassa on Erikoiskoulutettujen työttömyyskassa Erko.

Lahden seudulla asuva Anne Väisänen on yksi heistä, joille työuralle on sattunut työttömyysjaksoja. Nyt työt ovat katkolla vuodenvaihteessa.

– Tulevaisuus on epävarma. Vieläkö 60-vuotiaalle löytyy töitä? Vähän on alkanut tuntua, että ikä tulee esteeksi työllistyä, sanoo Anne Väisänen.

Väisänen on kokenut projektien vetäjä ja koordinoija. Hänen erityisalansa on aikuisten asunnottomien ja työttömien kuntouttavassa työssä sekä palveluohjauksessa. Pohjakoulutuksia on useita, viimeisin sosionomi (AMK) -tutkinto.

Kohta päättyvä työ Aapelin avoimet ovet hankkeessa on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama ja sitä hallinnoi Työapu Lahti ry.

– Aapelin avoimet ovet on matalan kynnyksen ”olohuone”, jonne on voinut tulla kahville, keskustelemaan ja viettämään aikaa muiden ihmisten kanssa. Palvelut on suunnattu aikuisille, jotka kokevat tarvitsevansa arkeensa lisää sisältöä ja muiden ihmisten läsnäoloa.

– Aapelin avoimien ovien projektissa ehkäistään syrjäytymistä, päihteiden käyttöä ja yksinäisyyttä.

Erko huolehtii työttömyysturvasta

Annen, kuten muidenkin talentialaisten, työttömyysturvasta huolehtii Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko. Työttömyyskassat maksavat jäsenilleen ansiopäivärahaa. Etuudet ovat veronalaista tuloa.

Erkon verkkosivujen päivärahalaskurilla tai päivärahataulukolla saa suuntaa-antavan arvion päivärahan määrästä. Päivärahan tarkka suuruus määritellään vasta työttömyyskassan antaman päätöksen jälkeen.

Vieläkö 60-vuotiaalle löytyy töitä? Vähän on alkanut tuntua, että ikä tulee esteeksi työllistyä.

Kirjautumalla sisään Erkon verkkoasiointiin, saa käyttöön laajemmat ominaisuudet tarjoavan päivärahalaskurin, jolla voi kokeilla muun muassa sovitellun päivärahan määrää eri suuruisilla työtuloilla.

Ansiopäivärahan saaminen edellyttää, että on ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 26, joissain tilanteissa 34 työttömyyttä edeltävää kalenteriviikkoa. Työttömyyskassan jäsenyysaikana työssäoloehdon tulee olla täyttynyt. Lisäksi pitää olla työttömänä työnhakijana TEtoimistossa, joka on antanut kassalle sinua koskevan esteettömän lausunnon.

Työttömyyskassaan liittymistä suositellaan jo opiskeluaikana, jolloin voi ryhtyä kartuttamaan työssäoloehtoa. Työttömyyskassaan liitytään työsuhteen aikana, eikä työn tarvitse olla sosiaalialan työtä.

Ansiopäivärahaa maksetaan 17–64-vuotiaille työttömille. Lomautustilanteessa etuutta kuitenkin voidaan maksaa sen kuukauden loppuun, jolloin henkilö täyttää 68 vuotta.

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi

Työttömäksi jäädessä tulee ilmoittautua viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Ilmoita TE-toimistossa kassan nimi, Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko (kassa numero 106).

Työnhaku on pidettävä voimassa TE-toimiston määräämällä tavalla koko työttömyyden ajan. Muista hoitaa jäsenmaksu myös työttömänä.

Työttömän jäsenen jäsenmaksu Talentiassa on 6 euroa kuukaudessa. Jäsenmaksumuutos ilmoitetaan Talentian jäsensihteereille, jasensihteerit@talentia.fi.

Päivärahan haetaan kassasta

Erko ohjeistaa, että ensimmäinen ansiopäivärahahakemus lähetetään kassalle noin kahden viikon työttömyyden jälkeen. Hakemuslomakkeen saa TE-toimistosta tai kassan verkkosivujen kohdasta ”lomakkeet”. Kätevintä on käyttää sähköistä asiointia. Jos omat tiedot ovat kassan järjestelmässä, ansiopäivärahahakemuksen voi lähettää Erkon verkkoasioinnin kautta.

Työnhaku on pidettävä voimassa TE-toimiston määräämällä tavalla koko työttömyyden ajan.

Hakemuksen saavuttua kassaan hakijalle lähetetään infokirje, jossa kerrotaan hakemuksen saapumispäivä ja jonka mukana lähetetään jatkohakemuslomake. Ensimmäinen hakemus otetaan käsittelyyn 30 päivän kuluessa hakemuksen saapumisesta kassaan. Hakemusten ajantasaisen käsittelytilanteen ja tiedot ruuhkista ovat kassan verkkosivuilta.

Hanketyö kiinnostaa

Anne Väisänen on pahoillaan omasta tilanteestaan. Eläkeikään on aikaa vielä neljä vuotta, ja hän on motivoitunut olemaan työelämässä. Hakemuksia hän on lähettänyt jo lukuisia, mutta vielä ei ole tärpännyt.

– Määräaikainen hanketyö tai sijaisuudet kelpaavat minulle mainiosti. Olen tottunut määräaikaisuuksiin, joita työurani aikana on ollut paljon. Olen niitä myös halunnut tehdä, sillä näin kokemusta on kertynyt monenlaisista tehtävistä.

Ikäänsä Anne pitää valttina, ja toivoo että tulevat työnantajatkin arvostaisivat sitä.

– Elämän ruuhkavuodet ovat jo takana. Vaikka huolehdin ikääntyvistä omaisistani, olen valmis matkustamaan työn perässä muuallekin.

Helena Jaakkola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *