Kuka on sinun työpaikkasi luottotyyppi?  

Mies pöydän ääressä
Kuva: Veikko Somerpuro

Kun työpaikalla on ongelmia, ainoa apu tilanteeseen ei olen aina läheisin työkaveri.

Ystävät ja ihmissuhteet ovat elämän suola. On tärkeää voida luottaa johonkin tahoon, jos mieli on matalalla tai asiat eivät suju. Ja on mahtavaa jakaa iloa, kun asiat menevät hyvin.   

Työssäjaksamisen takia on tärkeää, että myös työpaikalla ystävyys- ja ihmissuhteet ovat kunnossa – vietämmehän siellä aikaa noin kolmanneksen arjestamme. Osalle tämä merkitsee sitä, että vaihdetaan reseptejä ja kaikki vapaa-aikakin vietetään yhdessä.  

Introverteille, ruuhkavuosia eläville tai sairaasta vanhemmasta huolehtivalle voi taas olla riittävää, että käytävillä ystävällisesti moikataan, kahvihuoneessa on hyvä tunnelma ja hymyyn vastataan hymyllä – Ja että on tervetullut työkaverien kanssa teatteriin, jos sattuu olemaan aikaa ja sellainen olo.       

Riippumatta ihmisestä, elämä työpaikalla ei ole aina niin makeaa kuin se parhaan päivän filtteröity somepostaus. Spontaanien kakkukahvien sijasta edessä voivat olla YT:t tai vaikkapa kuuleminen asiakkaan tekemästä valituksesta.   

Kun työpaikalla on ongelmia, paras tai ainoa apu tilanteeseen ei ole aina se läheisin työkaveri. Harvoin hän on myöskään työjuridiikan syväosaaja. Vastaavasti ikävät asiat tuppaavat henkilöitymään, jos niitä hoitaa itse.  

Sen sijaan apuna voi toimia työpaikan luottotyyppi eli Talentian kouluttama luottamusmies, joka edustaa talentialaisia ja julkisella puolella myös muita jukolaisia.  

Luottotyyppi voi olla joko kokenut kettu tai uusi nokkela työkaveri.

Toisaalta luottotyyppejä voivat olla myös työsuojeluvaltuutetut. Ehkäpä muuten saamme vielä joskus tuon vanhakantaisen ”luottamusmies” termin muutettua lakeihin ja työehtosopimuksiin.   

Luottotyypit tekevät töitä sen eteen, että asiat luistavat työpaikalla. Kun työntekijöiden ja työnantajan yhteistyö toimii, voivat kaikki yleensä paremmin ja työ on tuloksellisempaa. Erimielisyysasioiden lisäksi luottamusmiehet pääsevät vaikuttamaan työoloihin, työaikoihin, palkitsemiseen, joustoihin, työtehtävien sisältöön sekä laajemmin työpaikan kulttuuriin, jossa vallitsee luottamus ja usko yhteiseen hyvään.  

Asioita, joiden kaikki toivovat olevan kunnossa, mutta joiden kuntoon saamiseksi pitää tehdä töitä.     

Hyvä on kuitenkin huomata, että luottamusmiehet ajavat vain ammattijärjestöön järjestäytyneen asioita. Siksi on hyvä varmistaa, että myös työkaverisi ”pääsevät piireihin” eli kuuluvat liittoon.   

Luottamusmiehen tehtävä ei ole aina helppo, mutta se on palkitseva ja merkityksellinen. Luottamusmies saa kattavaa ja kokonaisvaltaisesti työelämää palvelevaa koulutusta sekä laajan yhteistyöverkoston. Luottamusmieheksi valinta on myös osoitus henkilön kyvystä kantaa vastuuta. Siksi luottotyyppi on henkilönä usein sekä työnantajien että työntekijöiden arvostama.   

Jos tunnet työpaikkasi luottotyypin, muista käydä kiittämässä häntä, koska hän tekee päivittäin arvokasta työtä sinunkin hyväksesi.  

Jos taas huomaat, että luottotyyppiä ei vielä sinun työpaikaltasi löydy, mieti hetki, kenellä on kipinä puuttua epäkohtiin ja kyky ajaa toisten asioita työpaikalla. Kenellä on hyvät vuorovaikutustaidot ja uskallusta ottaa asiat puheeksi työnantajan kanssa?  

Luottotyyppi voi olla joko kokenut kettu tai uusi nokkela työkaveri, mutta hän on se tyyppi, jolla on hyvä asenne ja jonka kanssa olisit mieluiten samalla puolella.  

Heitä löytyy joka työpaikalta. Käy kertomassa hänelle, että arvostat hänessä näitä ominaisuuksia ja toivoisit hänen ryhtyvän luottamusmieheksi.  

Ehkäpä se olet jopa sinä itse? 

Konstantin Laakkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *