Koronan jälkityöt jäävät sosiaalihuollolle

Hyvinvoinnin jälleenrakennuksesta vastaaville sosiaalialan korkeakoulutetuilla on maksettava vaativasta työstä kunnon palkka.

Pandemian hiipuessa tulee huomio kiinnittää viimein sen aiheuttamien sosiaalisten jälkien korjaamiseen, Talentia muistuttaa.

– Koronatoimien suhteen on menty terveys edellä ja sulkutoimien aiheuttamilta sosiaalisilta ongelmilta on suljettu silmät. Ihmisten pahoinvointi on leviämässä käsiin, ja on yhteiskunnan ja ihmisten hyvinvoinnin jälleenrakennuksen aika. Tässä työssä etulinjassa seisovat sosiaalialan korkeakoulutetut, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Työehtosopimusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä ja pöydällä on myös alipalkattujen sosionomien, sosiaalityöntekijöiden, varhaiskasvatuksen opettajien, geronomien ja kuntoutuksen ohjaajien toimeentulo.

– He kaikki ovat korkeasti koulutettuja asiantuntijoita, joista suurin osa saa reilu 2 500 euron kuukausipalkkaa, vaikka heidän työnsä on erittäin vaativaa ja niin inhimillisesti kuin taloudellisesti elintärkeää. Sosiaaliset investoinnit säästävät rahaa ja henkiä. Monista näistä ammattilaista on myös huutava pula, Karsio sanoo.

Jotta jälleenrakennustyö onnistuu, on varmistettava, että sosiaalialan ammattilaiset pystyvät elättämään itsensä tekemällään työllä.

Sosiaalialan korkeakoulutetuille ja varhaiskasvatuksen opettajille tarvitaan monivuotinen työn vaativuutta ja vastuuta vastaava palkkaohjelma, ja SOTE-sopimuksen palkkarakenteessa on huomioitava asiantuntijatyön vaativuus.

– Ala vuotaa, mutta vielä ei ole myöhäistä varmistaa, että tekijöitä löytyy jatkossakin. Nyt on aika satsata yhteiskunnan jälleenrakennukseen varmistamalla sosiaalialan korkeakoulutetuille riittävät työresurssit ja maksamalla heidän työstään kunnon palkka, Karsio sanoo.

Kaisa Yliruokanen

Mikä palkkaohjelma

Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden eli sosionomien, sosiaalityöntekijöiden, kuntoutuksen ohjaajien ja geronomien palkat eivät vastaa työn yhä lisääntyvää vaativuutta. Palkat ovat jääneet kauas miesvaltaisten alojen palkoista.
Palkkaohjelma ei ole uusi asia, vaan se oli julkisella sektorilla käytössä 2000-luvulla. Tällöin palkkoja saatiin hetkellisesti parannettua.

Monivuotinen palkkaohjelma

  • Parantaisi sosiaalihuollon ammattilaisten palkkoja.
  • Sisältäisi ylimääräisiä palkankorotuksia, joilla saataisiin palkat vastaamaan työn vaativuutta ja työhön vaadittavaa korkeaa osaamista.
  • Palkkaohjelman avulla työntekijät pohtisivat alanvaihtoa todennäköisesti harvemmin kuin nyt. Talentian selvityksen mukaan jo vastavalmistuneiden mielessä käy työpaikan tai koko alan vaihtaminen.
  • Alan maine paranisi, mikä houkuttelisi enemmän nuoria opiskelemaan alaa.
  • Työnantajan ei tarvitsisi enää tuskailla rekrytointivaikeuksien kanssa.
  • Myös asiakkaat voittaisivat, kun työntekijät eivät vaihtuisi koko ajan.

Johanna Merilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *