Koronakeväästä koronasyksyyn

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Viime kevät elettiin poikkeuslain aikaa. Koronaviruksen leviäminen ja kuolemantapaukset saatiin rajoitettua. Tämä kaikki oli mahdollista, kun ihmiset noudattivat ohjeita ja rajoitustoimenpiteet toteutettiin.

Koronasyksyä varjostaa tautitapausten määrän kasvu ja toisen korona-aallon mahdollisuus. Koronasyksynä puhutaan myös hoitojonoista ja koronan sosiaalisten seurausten hoitamisesta.
Talentian jäsenet tulevat edelleen olemaan työssään koronan kanssa tekemisissä. Asiakastyössä etätyö ei ole kovinkaan monelle mahdollista. Silloin täytyy työnantajan ja työntekijän pyrkiä suojaamaan asiakasta mutta myös työntekijää koronan vaaroilta.

Miten palvelujärjestelmä löytää ihmiset, joiden tilannetta koronakriisi on huonontanut.

Toinen puoli koronasyksyä tulee olemaan se, että kevään ja kesän koronarajoitusten sosiaaliset ja taloudelliset seuraukset alkavat näkyä. Kysymys ei ole ainoastaan terveydenhuollon hoitovelasta ja sen hoitamisesta. Sosiaalipalveluiden osalta kysymys on siitä, miten palvelujärjestelmä pystyy löytämään ja auttamaan niitä ihmisiä, joiden tilannetta koronakriisi on huonontanut.

Yhdeksänkymmentäluvun lama lisäsi pitkittynyttä työttömyyttä, syvensi mielenterveys- ja päihdeongelmia, vei voimavaroja vanhemmilta tukea lapsia, loi turvattomuutta lapsille ja nuorille ja leikkasi sosiaaliturvaa ja palveluita. Erityisesti lapsiperheiden palveluita karsittiin voimakkaasti. Uhkaako koronasyksy johtaa kaksikymmentäluvun lamaan?

Keväällä 2020 kolme neljästä Talentian koronakyselyyn vastaajasta oli huolissaan sosiaalipalveluiden asiakkaiden pärjäämisestä ja heidän heikentyneistä mahdollisuuksistaan saada palveluita. Suurin osa arvioi, että sosiaalipalveluiden tarve kasvaa.

Varhaiskasvatuksen työntekijöistä vain 20 % kertoi olleensa kriisin aikana yhteydessä kotona oleviin lapsiin. Kunta- ja valtiotasolla ei tähän kannustettu toisin kuin perusopetuksessa. Varhaiskasvatuksessa myös lomautettiin.

Kunnissa on varauduttu huonosti palvelujen tarpeen kasvuun. Kuntatalouden säästöt uhkaavat syventää ongelmia. Lyhytnäköisintä on säästää sosiaalipalveluista, kun avuntarve on suurin. Kaikkien moraalittominta olisi lomauttaa sosiaalialan ammattilaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *