Kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa

Pitkähiuksinen silmälasipäinen nainen vihreässä puserossa
Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi X:ssä ja Facebookissa niin tiedät enemmän!

Sosiaalialan korkeakoulutettujen työ tulee ymmärtää oleellisena yhteiskunnan turvallisuuden ja puolustuksen rakenteena.

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Kirjoittaessani tätä lehden palstaa, on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä kääntynyt iltaan. Canthin kuuluisa lausahdus ”vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa” kaikuu mielessäni.

Viimeisiä viikkoja on varjostanut Venäjän Ukrainassa aloittama kohtuuton ja epäinhimillinen sota. Samaan aikaan on käyty kunta-alan neuvotteluita.

Olemme julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja ja ensimmäiset lakot ovat toteutuneet kuudella paikkakunnalla neuvotteluiden ollessa äärimmäisen jumissa. Edellisiä laajemmat lakot alkavat 3.5 mikäli sopimukseen ei päästä tätä ennen.

Ukrainan sota on meitä jokaista lähellä ja sillä on kauaskantoiset vaikutukset arkeemme. Valtiovarainministeri Saarikko on jättänyt suomalaisille vakavan viestin siitä, että jokaisen on varauduttava tinkimään elintasostaan.

Saarikko on todennut, että valtion ydintehtävä on viime kädessä taata kansalaisten turvallisuus. Suomi on varautunut perustamaan uusia pakolaiskeskuksia vastaanottamaan ukrainalaisia. Poliitikot siunaavat nyt yksimielisesti puolustusmenojen nostamista.

Palkkaohjelmatavoitteiden suhteen tilanne ei näytä helpolta.

Edellisellä neuvottelukierroksella oli pandemiakriisi ja nyt sota. Kriisien keskellä teitä jäseniämme tarvitaan enemmän kuin ikinä. Te olette olleet koko ajan etujoukoissa kantamassa yhteiskuntaamme eteenpäin ja teette tätä työtä pitkään.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen työ tulee ymmärtää oleellisena yhteiskunnan turvallisuuden ja puolustuksen rakenteena.

Kriisit eivät poista sitä tosiasiaa, että naisten palkat ovat Suomessa edelleen 16 prosenttia miesten palkkoja pienemmät. Sosiaalialan korkeakoulutettujen keskipalkat eivät vastaa työn vaativuutta ja vastuuta.

Sosiaali- ja varhaiskasvatusalaa koskettaa vakava huoli siitä, että osaajat eivät pysy tehtävissä. Siksi tavoitteemme palkkaohjelmasta muuttuneessa maailman tilanteessa ei ole yhtään vähempiarvoisempi vaan sitäkin tärkeämpi.

Kovaa aikaa seuraa aina hyvä aika, sanoi Canth myös.

Tämä on tärkeä muistaa, kun työmme kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa jatkuu jokaisena päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *