Kohdussa voi vaikuttaa vain potkimalla

Brittiläisen nykykirjallisuuden kiintotähti Ian McEwan ilahduttaa yhteiskunnallisesti tärkeillä aiheilla ja tarkalla ihmiskuvauksella. Tuore Juhani Lindholmin suomennos Pähkinänkuori on nykyaikaan sijoitettu Hamlet-kertomus.

Viimeisillään raskaana oleva Trudy on uskotellut miehelleen Johnille tarvitsevansa omaa tilaa ja rauhaa, ja työntänyt tämän asumaan muualle. Itse hän elää pariskunnan yhteisessä asunnossa, huonokuntoisessa vanhassa talossa arvostetulla Lontoon alueella, jossa Trudyn rakastaja, Johnin veli Claude vierailee säännöllisesti. Trudy ja Claude suunnittelevat Johnin murhaamista. Tätä kaikkea seuraa kohdusta käsin Hamlet.

Petollinen pariskunta ei tule ajatelleeksi, kuinka vahvoin sitein rikostoverit toisiinsa kiinnittyvät ja kuinka paljon keskinäistä luottamusta rikos vaatii. Hyväkään suunnitelma ei tee toteutusta täydelliseksi, varsinkaan, kun myös murhan kohteena olevalla Johnilla on oma salaisuutensa.

Syntymätön Hamlet kommentoi kohtuun saamansa informaation pohjalta tapahtumia ja pohtii omia mahdollisuuksiaan mikro ja makrotasolla. Riistäytyykö ilmastonmuutos käsistä saaden aikaan täystuhoa: tulvia, kuivuutta ja poliittisia myrskyjä? Saako hän rakkautta ja huolenpitoa, vai jätetäänkö hänet? Voisiko isä pelastaa hänet, kun äiti juonii rakastajansa kanssa? Hamlet sovittaa jo napanuoraa kaulansa ympärille. Kohdusta ei pääse vaikuttamaan kuin potkimalla ja lopulta syntymällä.

”Ollako ei eikö olla” kysymyksen lisäksi Shakespearen Hamletista on jäänyt elämään myös tuttu toteamus Tanskan maasta. Ian McEwan laittaa syntymättömän Hamletin pohtimaan kulttuurien mädännäisyyttä. Näyttää siltä, että itsesääli ja aggressiivisuus ovat nykyisin yleisiä mielentiloja, jotka ovat yksilössä valitettavia, mutta ihmisryhmissä ja kansakunnissa muuttuvat myrkylliseksi keitokseksi, joka johtaa epäluuloon, kostoon ja väkivaltaan kuten Ukrainassa, Lähiidässä ja pakolaiskysymyksessä on nähty.

Kristiina Koskiluoma

Ian McEwan: Pähkinänkuori. Otava 2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *