Kesän vahvat lukusuositukset

Jos Harry Holen maailman rujo väkivalta ei miellytä, tarjoaa pohjoismainen rikoskirjallisuus pehmeämpiäkin vaihtoehtoja.

Erlendur on islantilaisen Arnaldur Indriðasonin päähenkilö, joka varjelee yksityisyyttään ja vajoaa välillä synkkyyteen. Hän kantaa omia raskaita taakkoja avioeron ja lastensa vuoksi. Suurin trauma on lumi- myrskyssä kadonnut pikkuveli. Syyllisyys ei hellitä, kun Erlendur ei jaksanut pitää veljeä kädestä kiinni.

Kesälukemista 2017Toistaiseksi kaikkiaan 11 romaanissa Erlendur pohtii ihmismielen syvyyksiä ja ratkoo rikoksia. Kirjoissa on syvä yhteiskunnallinen ulottuvuus, käsittelyssä alkoholi, rasismi, hyvinvointivaltio, myytit ja maahanmuutto. Viimeisin suomennos on Muistin piinaamat.

Uuden maailman katu löytyy Varsovasta.

Se on myös Markus Leikolan romaanin nimi. Leikola on kirjoittanut liki tuhanteen sivuun Euroopan 1900-luvun historian. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ovat merkittävässä roolissa, kun käsittelyssä on kylmä sota. Kirjan päähenkilö on Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan romaanin paholainen Woland. Muitakin kirjallisia tai elokuvien hahmoja on kuljettamassa tarinaa kuten Casablancan Viktor Lazlo ja Ilse Lund. Saamme tietää mitä heille tapahtuu sen jälkeen, kun kone nousee ilmaan.

Mukana on moni todellisuuden henkilö kuten Lev Trotski, Ronald Reagan, Josef Stalin, Kennedyt. Todella elänyt ja monia merkkihenkilöitä tavannut on myös mielikuvituksen tuotteelta vaikuttava lehtimies Bill Bullitt, jolla on merkittävä rooli kirjassa. Hänen vappuna 1935 Moskovassa järjestämänsä pirskeet olivat kuulemma innoittamassa Bulgakovin romaanissa keskeisessä osassa olevaa kuvausta Margaretan juhlavastaanotosta.

Herkullinen kirja, jonka ei toivoisi loppuvan koskaan.

Petina Gappahin Muistojen kirja kertoo mustien ja valkoisten maailman välissä elävän albiinotytön tarinan.

Päähenkilö odottaa kuolemantuomiota vankisellissä. Paitsi nuoren naisen tarina, on Muistojen kirja myös kertomus Zimbabwen surullisesta todellisuudesta. Siirtomaavallan perinne on siirtynyt uuteen mustaan valtioon. Taloustilanne on toivoton, korruptio ja mielivalta arkea.

Kahdessa aikatasossa kulkevan kertomuksen päähenkilö Memory on sitkeä, hän opiskelee ja elää myös ulkomailla. Vähän kuin Petina Gappah, joka kirjoittaa pääteostaan juuri nyt Berliinissä. Lisää vahvaa afrikkalaiskirjallisuutta on odotettavissa.

Hanya Yanagiharan Pieni elämä on neljän nuoren miehen kasvukertomus.

Ääneen pääsee kukin vuorollaan, näyttelijä Willem, arkkitehti Malcolm, taidemaalari JB ja juristi Jude. Opiskelijakaverukset rakentavat toiveidensa elämää New Yorkissa, jossa rahapula, asunto-ongelmat ja ihmissuhteet ovat selvitettävissä olevia haasteita. Keskushenkilöksi nousee Jude, jonka lapsuudessa kokemat traumat selviävät vähitellen toisille. Jotakin niin pahaa on tapahtunut, ettei toisten apu tavoita, ei edes rakkaus.

Kulttimaineeseen noussut kirja. Ota nenäliinoja viereen, äläkä lopeta, vaikka sattuukin.

Kristiina Koskiluoma

Arnaldur Indriðason: Muistin piinaamat. Blue Moon 2016.

Markus Leikola: Uuden maailman katu. WSOY 2016.

Petina Gappah: Muistojen kirja. Tammi 2017.

Hanya Yanagihara: Pieni kirja. Tammi 2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *