Etuoikeutetut lupaukset

Kaisa Yliruokanen. Kuva: Veikko Somerpuro

Uudenvuoden lupaukset ovat lohdullisia. Ne sisältävät toivoa ja uskoa ihmisen mahdollisuuksiin hallita omaa elämäänsä. Ne ovat myös meidän hyvinvoivien ja taloudellisesti toimeentulevien hupia.

Syvästi masentuneet ja toivonsa menettäneet eivät vuoden vaihtuessa lupaa itselleen viettää lisää aikaa läheisten kanssa tai treenata takalistoaan kiinteämmäksi. Heille tämä vuosi näyttää yhtä mustalta kuin edellinenkin. Ei ole syytä tehdä lupauksia.

Helsingin Sanomien 6.1. julkaistussa niukkuuskyselyssä paljastui surullinen maailma, jossa päättäjiä vihataan ja ahdingosta ulospääsynä näyttäytyy itsemurha.

Niukkuus voi viedä onnen myös onnellisessa maassa.

Niukkuudessa eläminen vaikuttaa monin eri tavoin. Köyhyys ja jatkuva rahapula lannistavat ja laskevat elämänlaatua. Elämästä tulee sinnittelyä, selviämistä laskusta toiseen ja luukusta seuraavaan. Avunhuutoja, joihin ei vastata. Lopuksi ihminen nujertuu, voimat loppuvat eikä millään ole enää väliä.

Niukkuutta kohtaavat erityisesti yksinhuoltajat, sairaat, työttömät ja pienituloiset. He, joihin pienetkin sosiaalipoliittiset heikennykset osuvat kaikkein rajuimmin.

Tänä keväänä valitaan uusi eduskunta, joka päättää taas seuraavat neljä vuotta, kuka saa ja kuka menettää.

Eduskunnan käsissä on tehdä valintoja, joilla on suuri merkitys meihin jokaiseen, mutta vielä suurempi heihin, joilla ei ole mitään. Äänestäjien ratkaisut kevään vaaleissa näyttävät suunnan, mihin politiikkaa viedään. Uurnilla ei nähdä heitä, jotka jättivät uudenvuodenlupauksensa tekemättä. Heidän puolustamisensa jää meille sosiaalialan ammattilaisille, äänestäjille ja viime kädessä poliitikoille.

Vaikka olemme YK:n onnellisuusraportin mukaan maailman onnellisin kansa, ei onnea näytä riittävän kaikille. Pidetään yhdessä huolta, että sitä olisi jatkossa kuitenkin enemmän.

Toimeentuloon ja taloudelliseen toimintakykyyn paneutuu myös taloussosiaalityö, josta voit lukea lisää tästä lehdestä. Kannattaa myös ehdottomasti tutustua sosiaalihuollon tietojärjestelmien uhkia ja mahdollisuuksia koskeviin juttuihimme. Innostavia lukuhetkiä ja pidetään lupauksista kiinni!

Kaisa Yliruokanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *